Ağustos Ayı Portresi: Kamil Sayın
Ayın Portresi / Ayın Portresi
www.emirdag.gen.tr Ağustos Ayı Portresi: Şair-Yazar Kamil Sayın
Dost Kâmil, Kul Kâmil mahlaslarını kullanan şair, yazar Kâmil Sayın; 08.01.1955 tarihinde Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde dünyaya geldi. Henüz üç yaşında iken babası Musa Kazım Beyin görevi nedeni ile Ankara’ya yerleşmiştir. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış, 30. 08. 1973 tarihinde sevgili eşi Döne Kubat ile evlendi, Hatice, Musa Kazım ve Zehra isimlerinde üç çocuğu vardır. 1978 yılında askerliğini tamamladıktan sonra eşi ve dört yaşında ki kızı Hatice ile, Belçika’nın Brüksel şehrine yerleşti ve halen Brüksel’de ikamet etmektedir.
Kâmil Sayın babasının yakın dostları olan Âşık Veysel Şatıroğlu ve Âşık Mahzuni Şerif’li’nin etkisinde kalarak 11 li yaşlarında şiir yazmaya başlar. 1972-1973 öğrenim yılında Sümerbank’ın ‘Yerli Malı Haftası’ nedeni ile açmış olduğu yarışmada; şiir dalında Liseler arası, ‘Türkiye Birinciliğini’ kazandı ve zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Cevdet Sunay tarafından kabul edilerek kutlandı ve ‘Birincilik Diploması’ ile ödüllendirildi.
Kâmil Sayın; 1988 yılında da yine bir şiir yarışmasında, ‘Avrupa Birinciliğini’ kazandı. T.C. Kültür Bakanlığı tarafından da şair kimliğine lâyık görülen Kâmil Sayın, şiirlerini ‘Gönül Penceresi’ ve ‘Tasavvufta Gerçek’ isimleri ile iki kitap yayınladı. Bu kitaplarındaki ve devam eden şiirlerinin tamamını, ‘Gönül Bahçemde ki Yediverenler’ isimli kitabında topladı. İlk kitapları Belçika Devlet Bakanı Sayın Rober Delathouver’ın girişimleri ile Belçika’daki kütüphanelere konuldu.
Ayrıca hayatı ve şiirleri hakkında Ankara Gazi Üniversitesi’nin, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek lisans tezi yaptı. Katıldığı birçok sempozyumda katılımcıların takdirlerini aldı. Başarılarından dolayı, üç ayrı plaket ile ödüllendirildi. Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doçent Doktor Fatma Ahsen Turan’ın 16 ciltlik çalışması olan, ‘Sazın ve Sözün Sultanları’ ‘Yaşayan Halk Şairleri’ Antolojisinde ve Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu tarafından yazılmış olan ‘Afyonkarahisarlı Halk Ozanları’ kitabında, büyük ölçüde yer aldı.
Şiirleri birçok antoloji ve dergilerde yer alan Kâmil Sayın, Türkiye’de ve Türki Cumhuriyetlerindeki Üniversitelerde, yeni açılacak olan ‘Âşık Edebiyatı Bölümü’ ders kitaplarında da yer almaya layık görüldü. Ayrıca Kazakistan ve Türkiye’nin ortak çalışması olan, dünyanın en büyük ‘Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğüne’ de girmiştir.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Afyonkarahisar İl Kültür Müdürlüğü; Kültür Bakanlığına gönderdiği belgelerle Kâmil Sayın’ı, Unesco’nun ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ bünyesine girmeye aday gösterdi.
Kâmil Sayın; ‘Kanal Avrupa’ ve ‘SKYLİVE Televizyonları’ ile, ‘GOLD FM’. Radyo programlarına defalarca konuk edildi. ‘ATV’ Avrupa Televizyon Kanalında düzenlenen ‘Dünyadaki Ünlü Emirdağlılar’ programına da konuk edildi.
06.03.2019 itibarı ile; Kâmil Sayın, ‘SKYLİVE TV’ de her hafta “Kâmil Sayın ile Dost Meclisi” programının Moderatörlüğünü yapmaktadır ve hazırlayıp sunmaktadır. Ayrıca Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ikinci bir Yüksek lisans tezi başlatılmıştır.
Kâmil Sayın; şiir yazmanın da bir tiryakilik olduğuna inanmakta ve bazı mahalli ve yerel dergi ve gazetelerde şiirlerini yazmaya devam etmektedir. Kâmil Sayın’ın tasavvuf-i yönü de vardır. Tasavvufa merakı çocuk yaşlarında iken başladı ve tasavvuf-i araştırmalarına devam etmektedir.
‘Gönül Penceresi’, ‘Tasavvufta Gerçek ve Gönül Bahçemdeki Yediverenler’, ‘Gönül Bahçesi’, ‘Gönül Gülleri’ isimli şiir kitaplarının yanı sıra “Gizli İlimler Hazinesi’ – Tasavvufta Gerçek” isimli bir kitap derlemek sureti ile okuyucularının hizmetine sundu.>Hazırlayan;Ertuğrul Altınel