Aralık Ayı Portresi: Bakanlık Müşaviri Filiz Durmaz

Ayın Portresi / Ayın Portresi

www.emirdag.gen.tr Aralık Ayı Portresi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakanlık Müşarivi Filiz Durmaz.

1962 yılında Emirdağ’da Baki Durmaz ve Döne Günsel (Türkmen) Durmaz çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Kardeşleri Şeniz (Durmaz) İçmeli ve Halil Alper Durmaz. 1979 yılında ilk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı.
1986 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi-Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. 1986-1990 Sabah Gazetesi Dış Politika ve Ekonomi Muhabiri olarak çalıştı. Muhabir olarak çalıştığı dönemde Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Paktı (NATO) başta olmak üzere Brüksel de çok sayıda inceleme ve araştırma gezilerine katıldı. Gazeteciliği süresince sarı basın kartı taşıdı.

1990-1993 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ataşe Yardımcısı olarak çalıştı. Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün açmış olduğu kariyer imtihanını kazanarak göreve başladığı Sosyal Güvenlik Kuruluşları Genel Müdürlüğünde çalışırken Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezinden Sosyal Politikalar alanında uzmanlık aldı. Bu dönemde AB Üyesi Ülkeler ve Türkiye’de Sosyal Güvenlik Rejimleri konusunda araştırmalar yaptı. Özellikle AB ile Türkiye arasındaki Ortaklık Konseyi Kararları ile ilgili çalışmalarda bulundu. Strasbourg ‘ ta Avrupa Konseyi üye ülkelerinin katılımıyla periyodik olarak düzenlenen sosyal güvenlik alanındaki toplantılarda Ülkemizi temsil ederek, sunumlar yaptı.

1993-1998 Hollanda T.C. Rotterdam Başkonsolosluğu’nda Çalışma Ataşesi olarak çalıştı. Hollanda da Çalışma Ataşesi olarak Çalıştığı yaklaşık 5 yıl boyunca bu ülkede bulunan vatandaşlarımızın ikamet ve çalışma hayatlarından kaynaklanan sosyal güvenlik ( emeklilik AOW, malüllük WAO, işsizlik WW, dul ve yetimlere bağlanan aylıklar AWW, sosyal yardımlar, ölüm ödenekleri gibi...) hakları konusunda bilgilendirmenin ötesinde ilgili kurumlar nezdinde gerekli yazışmaları ve takipleri yaparak vatandaşlarımızın ve/veya geride kalan hak sahiplerinin hakettikleri sosyal güvenlik ödeneğinin kendilerine bağlanması konusunda gerekli çalışmaları yürüttü. Hollanda da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde borçlanma, hizmet birleştirmesi. çifte emeklilik gibi haklardan yararlanması konusunda gerekli çalışmaları takip etti. Özellikle AB üyesi ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları AB üyesi ülkelerde salt yabancılar mevzuatına tabi olamayacağı Türkiyenin AB ile imzaladığı Ortaklık Konseyi Kararlarında (OKK) kaynaklanan haklarının takip edilmesi konusunda gerekli bilgilendirme ve girişimlerde bulundu. Vatandaşlarımıza ikili anlaşmalardan, çok taraflı anlaşmalardan ve AB Ortaklık Konseyi Kararlarından kaynaklanan hakları konusunda bilgilendirme ve bu doğrultuda gerekli girişimlerde bulunmalarını sağlayıcı çalışmaları yürüttü. Hollanda’ da çalışan vatandaşlarımızın çalıştıkları sektördeki özel emeklilik fonları ve Hollanda da bulunan Sosyal sigortalar Bankası ile yakın ilişkiler içinde vatandaşlarımızın menfaatlerini takip etti. Başkonsolosumuz Başkanlığında; vatandaşlarımızın bulundukları şehirlerde sürekli Aydınlatma Toplantıları düzenleyerek aile birleşiminden, kesin dönüşe, sosyal güvenlik haklarından, istihdamlarına ve ikamet sorunlarına kadar bir çok alandaki problemlerine çözüm bulmaya calıştı.

1998–2011 T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanı olarak calıştı. Daire Baskanlığı döneminde kurucu üyesi oldugumuz dünyada 170’in üzerinde üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütü’nün (DGÖ) sayısız toplantısına katıldı. Aynı zamanda DGÖ”nün çok sayıda toplantısının da Türkiye’de evsahipliğimiz de yapılmasına katkıda bulundu. Gümrüklerimizin AB Müktesebatına Uyum ve Koordinasyon Kurulu çalışmaları çerçevesindeki çalışmalara katıldı. AB kaynaklarından finanse edilen Topluluk programlarının oluşturulması, Gümrüklerimizin bunlara ve AB politiklarına dahil olması, AB’nin kurumsal işleyişi, mali ve gümrük politikaları, katılım süreci ve idari kapasitenin arttırılması konularında yurtdışı programlarda kurumunu temsil etti. Dünyada yüzlerce ülkenin Devlet Başkanları ve Adalet Bakanları Başkanlığında ilgili kamu kurumlarının temsilcilerinin, basın mensuplarının, uluslararası sivil toplum kuruluşları başkanlarının katılımlarıyla 1999 yılından bu yana 2 yılda bir gerçekleştirilen Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlüğün Sağlanması , Etik konulu Global Formlara katıldı. Bu toplantılar sonucunda kamuda bir ilk olan 2001 yılında “Gümrük Personeli Davranış ve Dürüstlük İlkeleri Genelgesi” yayımlanmasını sağladı. Devamında evsahipliğini Gümrüklerimizin İstanbul’da gerçekleştirdiği Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Gümrük Başkanları toplantısında da tüm üye ülkeler arasında Gümrüklerde etik ve dürüstlüğün sağlanmasını amaçlayan bizzat tarafından kaleme alınan “İstanbul Deklarasyonu” imzalamıştır.

Kısaca; çok sayıda ülkeyle imzaladığımız gümrük alanındaki yardımlaşmayı esas alan ikili anlaşmaların müzakerelerinde, AB, OECD, DGÖ, ECO, BM, SECI başta olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluşların toplantılarında, hemen hemen dünyanın her yerinde ülkemizi temsil etti. Katıldığı ikili, bölgesel ve küresel toplantıların çoğunda edindiği tecrübelerini gümrüklerimize aktarma imkanı buldu. AB ve Türkiye İlişkileri, Etik, Dürüstlüğün Sağlanması ve Yolsuzlukla Mücadele konularında gümrük personeline ders verdi.

2011 yılının ikinci yarısından buyana da T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığında Bakanlık Müşaviri olarak görev yapmaktadır.
ODTÜ-SEM (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) tarafından Duyarlılık, Liderlik Kalder tarafından her yıl yeni bir temayla düzenlenen Uluslararası Kalite Kongrelerinde Avrupa Birliği ve Dünya Liderliği, Kamu Yönetimi Reformu, Yönetim Kalitesi ve Dünya markası olarak Türkiye, Kamu Kurumlarında Toplam Kalite Yönetimi ve Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı (TEDMER) tarafından düzenlenen Kurumiçi Etik Yönetmeni sertifikaları ile Stratejik Planlama, Vizyon Geliştirme, iyi yönetişim, İletişim, Protokol Yönetimi, Yolsuzlukla Mücadele ve Etik, Çıkar Çatışmaları Politikaları, Sürdürüleblilir Kalkınma ve Güven alanlarında çeşitli çalışmaları ve bu alanda yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Çeşitli Üniversitelerde etik ve yolsuzluk konusunda seminerler Verdi. 1977-1990 yılları arasında profesyonel olarak spor yaptı. Mülkiye, ODTÜ ve Emlak Bank Takımlarında voleybol oynadı. Emlak Bank Spor Klübünde voleybol oynarken aynı zamanda Mülkiye Spor Klübü Bayan Voleybol Takımının Antrenörlüğünü de yürüttü. Türkiye Etik Değerler Merkezi (TEDMER) ile yakından çalıştı. TEDMER, ODTÜ Mezunlar Cemiyeti ve Gümvak’ın üyesidir…)