Belçika Seçimlerinde Son Düzlükteyiz

Köşe Yazıları / Timuçin

Belçika’da federal ve Avrupa parlamentosu seçimlerine çok az bir zaman kaldı. Bu seçimlere biz Türklerin ilgisi gayet yoğun. Bunun emareleri yapılan sohbetlerde kendini gösteriyor. Ayrıca Belçikalı işyeri ve evlerinde aday afişleri çok az ya da hiç yokken, Türk işyerlerinde ve evlerinde yüzde doksana varan oranda aday afisleri camları süslüyor. Türklerin bu yoğun ilgisi Avrupa parlamentosunda ve ya Belçika federal senatolarında mevcut siyasete yön verme isteğinden mi kaynaklanıyor; orası biraz su götürür; ama şurası kesin bir gerçek ki Belçikalı Türk oyları blok halinde kullanıldığında Belçika’da istediği partiyi yerden tutup kaldıracak güçtedir. Bunu Belçika siyaset mühendisleri ( derin yapı )çok iyi biliyor ve o yüzdendir ki Türklerin ağırlıklı olarak bir partiye akmasını önlemek için her seçim bazı ayak oyunları yapıp uyguluyorlar.

Objektif olarak bakıldığında
Belçika’da sadece Türklerin değil, diğer Belçika kökenli olmayanmilletlerinde rahat siyaset yapabileceği iki yapı var. Bunlardan biryeşiller partisi diğeri sosyalist partidir. Çünkü bu partiler etnik vedini kökene dayanmayan insan eksenli politikalar üretirler. Zaten deTürkiye’nin Avrupa birliğine katılma sürecine destek veren Belçika’dabu iki parti var (hakkını yemeyelim biraz da liberal parti); ama diğerpartilerde toplum içerisinde saygın insanlar bulup seçilemeyecekyerlere veya seçilmesi yüksek desteğe ihtiyaç olan yerlere adayserpiştirerek oyların bölünmesini hedefliyor ve bunu başarıyorlar.Burada Türk toplumundaki adaylara düşen, kendi menfaatleri ve yareklamlarını sağlamaktan çok toplumun menfaatlerine göre hareketetmeleridir. Öyle ki x partisinden federal parlamentoya asilden dedeğil, yedekten ve hem de 5 inci yedekten aday olmuş bir hemşerimizintüm işyeri ve evlerdeki reklam afisleri Belçikalılar nezdinde veTV’lerinde alay konusu yapılabilmektedir. Söylemek istediğim şu ki;hayır demeyi de yaşadığımız toplum için ve toplumun menfaatleri,prestiji için becerebilmeliyiz.

Etkili olmanın tek yolu birlikte hareket etmekten geçmektedir. O bileyetmez doğru düzgün makamlara gelebilmek için Belçikalı komşularımızdanda tercihli oy alabilmekten geçer. Hepinize hayırlı seçimler… Tümadayların şansı ve bahtı açık olsun…