Emirdağ Tarih ve Kültürüne İki Yeni Eser
Haberler / Kültür Sanat
Emirdağ Ağzı' kitabıyla başlayan Kültür yayınlarına, Emirdağ Belediyesi ve Şükrü Türkmen işbirliğinde; Emirdağ'ın tarihi belgelerde çalışmalarını yazan iki kitap daha yayınlandı.
Emirdağlı vatandaşlar, kitaplara ulaşmak için Emirdağ Belediyesinde Halk ve İlişkiler için kurulmuş olan 'Hilal Masadan' kitaplara temin edebilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Şükrü Türkmen, ''Bu aşamaya gelinceye kadar tüm desteklerini esirgemeyen başta Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, Özcan Türkmen, Nurettin Diker ve Haydar Yardımcı’ya çok teşekkür ederim'' ifadelerine yer verdi.
BELGELERDE EMİRDAĞ
Şükrü TÜRKMEN tarafından uzun bir süredir üzerinde çalışılan “Belgelerle Emirdağ” isimli kitabın baskısı Emirdağ Belediyesi Kültür Yayınları olarak gerçekleştirildi. 541 sayfalık kitabın birinci bölümünde Osmanlı Arşivi’nden alınan 58 ayrı konuda 91 belgenin transkripsiyonu; ikinci bölümde yaklaşık 30 köyün 1831 yılı nüfus sayımları; üçüncü bölümde milli mücadele dönemi ile ilgili olarak Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Arşivi’nden alınan 40 belgenin çevirisi; dördüncü bölümde ise merkez ve köylerde kurulan 78 vakfiye belgesinin transkripsiyonu ve beşinci bölümde ise kültür envanteri çıkarılmış yerler bölüm başlığı altında yer almıştır.
BELGELERLE EMİRDAĞ
“Belgelerle Emirdağ” adındaki bu ikinci kitapta sadece belgelerin transkripsiyonu değil aynı zamanda değerlendirmeler de yapıldı. İkinci bölümde Eski Tunç Dönemi’nden 16. yüzyıla kadar olan tarihi süreç içerisinde Emirdağ; üçüncü bölümde bölgemize yerleşen Oymak, Aşiret ve Cemaatler; dördüncü bölümde Barçınlı, Nevahi-i Barçınlı, Emirdağı, Musluca ve Aziziye dönemleri belgelere dayalı olarak anlatılıp değerlendirildi. Beşinci bölümde Emirdağ köylerini tek tek ele alınarak 1831 yılından beri nüfus durumları, kurulan vakıflar, şehitler ve gazileri belirtildi. Altıncı bölümde nüfus; yedinci bölümde Salnamelerde Aziziye; sekizinci bölümde eğitim durumu, camiler, medreseler ve vakıflar; dokuzuncu bölümde kültürel varlıklarımız ve onuncu bölümde ise Milli Mücadelede Aziziye’yi belgelere dayalı olarak değerlendirildi.