Jaguarlı Üniversite Gençliğinin Sorunları

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Yukarıdaki başlığa bakıp da  “Hiç Jaguar’lı üniversitelinin sorunları olur mu?”  diye düşünmeyin. Meğer oluyormuş. Cumhurbaşkanının üniversite öğrencilerinin sorunlarını dinlemek için düzenlediği yemeğe bir kardeşimiz Jaguarı ile gelmiş. Ne var canım bunda. Eğer Bilkent Üniversitesi’nde okuyorsanız, jaguarınızın olması gayet doğal. Üniversitenin kampus alanına girdiğinizde zaten hayatınızda görmediğiniz son model arabaları orada görmeniz mümkün. Ama bizim asıl tartışmamız gereken nokta Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin sorunları olmamalı. İşte asıl mesele bu nüansı fark edebilmek. Bu kardeşimiz farkında olmadan bir gerçeği ortaya çıkarmış. Vatan Gazetesi de detayı atlamamış ve toplantının nasıl da amacının dışına çıktığını gözler önüne sermiş bu haberiyle.
(Bizlerin insanların hangi okulda okuduğu, arabasının markası ya da yaşantısını sorgulama hakkımız yoktur. İnsanları kutuplara ayırarak ötekileştiremeyiz. Ama gerçekten binbir sıkıntılarla üniversitede okumak için çırpınan  üniversiteli gençlerin sorunlarına çözüm üretmekten de vazgeçemeyiz. Bırakalım da jaguarı değil gerçekten sıkıntı içindeki üniversite gençliğinin sorunlarını irdeleyelim.) Toplantı sonucunda her şey güllük gülistanlık çıkmış tabi. Toplandığınız kesimle bunun böyle çıkması sürpriz bir sonuç değil. Keşke Ankara ağırlıklı değil de Anadolu’nun ücra köşelerindeki  üniversiteli gençlerle bir toplantı yapılsaydı bugün gereksiz bir tartışma içinde olmazdık. İnsanlar bu kadar duygusal davranarak eleştiri sınırlarını zorlamazdı.  Bugün irdelendiğinde üniversite gençliğinin sorunları tam anlamıyla değerlendirilmiyor. En az yüzde 50’lik bir kesim okuyabilmek için çalışmak zorunda. Okul harçlarını yatırabilmek adına uyuşturucu maddeler satılıyor. Okuyabilmek, hayatını sürdürebilmek için gencecik kızlar bedenlerini pazarlıyor. Vs..vs… Ama bütün bu sorunlara görmezden geliniyor. Perde çekiliyor, halının altına itiliyor.  Üniversiteye giden genç artık bu sorunlarla uğraşmamalı. Devlet yurdunun kontenjanına girebilmek için araya adam sokmak zorunda bırakılmamalı. Burs alabilmek için her yere koşuşturup durmamalı.Derslere giderken yol parası olmadığı için saatlerce yürümek zorunda kalmamalı.Kafelerde, barlarda kayıt dışı çalışmak zorunda bırakılmamalı.Geçinecek parası olmadığı için yasa dışı yöntemlere başvurmamalı.Son sınıfa geldiğinde iş aramaya başlamamalı.
Üniversiteli genç artık gelecek kaygısı içinde bırakılmamalı. Kendini bilime adamalı ve ülkesine faydalı bir insan olarak hayata 1-0 önde başlamalı. İşte o zaman üniversite gençliğinin sorunlarını dinlemek gibi bir derdimiz olmaz.
Sizce de bugün hala bu sorunları tartışıyor olmamız; Neden toplum olarak ilerleyemediğimiz, neden bulunmamız gereken seviyenin çok altında olduğumuzu göstermiyor mu?
M.Volkan YILDIRIM