Peki Neden Fakülte?

Köşe Yazıları / Özel Kalem

Herkese merhaba,

Uzun zamandan bu yana özellikle de seçimden bu yana Emirdağ'ı gözlemleme imkanı buldum. Seçim öncesi ve sonrası olarak zaman dilimlerinden bahsetmek kimilerinin hoşuna gitse de veyahut işine gelse de ben kullanmayacağım, kullanmayı da düşünmüyorum.

29 Mart yerel seçimlerinden sonra yaşanan ve yaşanacak olan en önemli olay taburun diğer bir ifadeyle askeriyenin Emirdağ'dan gidişi. Yıllardan bu yana ilçede yer alan bu kurum kimileri tarafından kabul edilmese bile ilçe ekonomisine öyle veya böyle katkı yapıyor, canlılık katıyordu. Bugün Emirdağ'dan gidecek taburun yeni yeri Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki gündeme bir göz atınca, bizim gidene kadar çok da önemsemediğimiz bu kurumun ne kadar da mühim olduğunu görmek mümkün.

Her neyse... Ben burada birçoğumuzun düştüğü hataya düşüp ahlar vahlar çekip taburun gidişine üzülmek istemem. Gidecek olan taburun ne kadar da önemli ve ilçeye yararlı olduğundan tekrar tekrar bahsedip biraz daha işi zora sokmak da istemem. Bizim bugünlerde ihtiyacımız olan en önemli şey, akılcı çözüm önerileri ortaya koymak ve maalesef biz çözüm önerileri sunma konusunda bile başarılı sayılamayız. Hala birilerinin taburun gidişini bir başkalarının suçu gibi tekrar tekrar bastırması nasıl bir menfaati ortaya koyuyorsa; bizim oturup çözüm önerileri üzerinde kafa patlatmamız o kadar Emirdağ'ın faydasını ortaya koyar.

Taburun ilçeden ayrılmasının ardından bulunacak çözüm önerileri eğitime yoğunlaşmaktadır ve yoğunlaşmalıdır da. Emirdağ'ın yakın geçmişten bu yana tecrübe ettiği yüksekokul kurumu, Emirdağ'da önemli gelişmelere ön ayak olmuştur. İlçede bulunan bu kurumu sadece ekonomik olarak değerlendirip öğrencileri bir para kaynağı olarak görmek yerine, yüksek eğitimle birlikte bir araya gelen farklı anlayışların, farklı yaşam biçimlerinin, farklı bakış açılarının ortaya koyduğu sosyoekonomik gelişim dikkate alınmalıdır. Bugün yüksek öğretimin bu derece desteklendiği bir zamanda Emirdağ buradan pay çıkarmak durumundadır. Kimilerine göre mevcut yüksekokula birkaç bölüm daha açılması yeterli olacaktır. Ancak, bu durumda Emirdağ için en ciddi ve uzun soluklu çözüm fakültedir, fakülte olmalıdır. Peki neden fakülte?

Yüksekokul ile fakülte karşılaştırıldığı zaman, ilk olarak görülecek olan nokta fakültenin daha uzun soluklu olmasıdır. Fakülte hem akademik kadro olarak hem de akademik çalışmalar olarak yüksekokuldan birkaç adım öndedir. Yapılan çalışmalar, verilecek eğitimin kalitesi fakülte ile katlanmaktadır. Bugün fiziki olarak kaldırabilecek yerleşim yerlerine fakülteler açılmaya başlanmıştır. Emirdağ'a açılacak olan bir fakülte dönüm noktası olacaktır. Bu öneriye karşı çıkacak olanların ise belki de en büyük kozu Emirdağ'ın fiziki altyapısının yetersizliği olacaktır ve çözülebilir. Ben kendi adıma bu öneriyi biraz daha ileri götürerek bu fakültenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olması taraftarıyım.

Bugün yüksek öğretim kurumlarında en önemli paydayı meydana getiren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin Emirdağ'a sağlayacağı fayda saymakla bitmez. İlçe olarak yıllardan bu yana yaşanan onlarca ekonomik sorunun bulunduğu noktada kendi insanımızı bu konuda yetiştirmek, uzmanlaştırmak fevkalade müthiş olacaktır. Ülkenin çok farklı bölgelerinden gelecek olan öğrencilerle Emirdağ sosyoekonomik olarak birkaç adım daha ilerleyecektir. Bugün yüksek öğrenimini tamamlamak isteyen birçok ilçe sakinine de olanak sağlayacaktır.

Bütün bu yazdıklarıma bakarak, bir şeyin olamayacağından değil de olabilirliğinden yola çıkarsak başabileceğimiz düşüncesindeyim ben. Burada en önemli görev öncelikle Emirdağ'ın ileri gelenlerine ve daha da önemlisi ilçe sakinlerine düşüyor. Bugün Emirdağ dışında ülke yönetiminin kilit noktalarında görev yapan birçok Emirdağlı bu konuya seve seve eğilir bence. Çünkü, Emirdağ'a açılacak olan bir fakülte uçu açık gelişme ve büyüme yolunun başlangıcıdır.

Saygılarımla
Özel Kalem