Şu Afyon-Eskişehir Meselesi

Köşe Yazıları / Timuçin

Sorunun ne olduğunu bilirseniz, bu konudaki teşhisiniz doğru ise, problemi er ya da geç çözersiniz. Yok, eğer sorunun doğru tespitini yapamazsanız, sürekli patinaj yapar ya da fasit bir daire içerisinde döner durursunuz. Emirdağ’ımızın ekonomik ve iktisadi açıdan neden diğer ilçelerden geri kalmışlığı ve bir türlü gelişebilmeyi, kalkınabilmeyi başaramaması söz konusu olan Eskişehir’de; 50.000 yada 100.000’lerle ifade edilen bir Emirdağlı nüfus var.

Afyonda bu sayı onlarla yüzlerle ifade ediliyor. Eskişehir’de binlerle beş binlerle ifade edilen vergi veren Emirdağlı işadamı varken; Afyon’da bu sayı  beş ya da on… Eskişehir’de onlarla ifade edilen Emirdağlı okul müdürü varken; Afyon’da bu sayı bir yada iki. Eskişehir’de yirmi otuz kadar Emirdağlı doktor varken; Afyon’da yok. Eskişehir’de yirmi otuz civarında avukat varken; Afyon’da yok. Eskişehir’de beş bin on bin civarında Emirdağlı gurbetçi ev almış ikamet ediyorken; Afyon’da bu sayı beş ya da altı. Eskişehir’in iki dev özel hastanesi Emirdağlılarınken; Afyon’da yok. Eskişehir’de iki büyük mahalli gazetenin sahibi Emirdağlıyken; Afyon’da yok. Eskişehir’de en az üç büyük dershane sahibi Emirdağlıyken; Afyon’da yok. Eskişehir Spor’da bir Emirdağlı kulüp başkanlığı yapmışken; Afyon’un tarihinde Afyon Spor’un yönetimine girmiş Emirdağlı yok.

Bu listeyi daha da uzatabilirsiniz. Hasili Emirdağlı yatırım yapacağı zaman Eskişehir’e götürüyor parasını, çocuk okutacağı zaman Eskişehir’e götürüyor çocuğunu. Doktora gideceği zaman Eskişehir’e gidiyor. Her ilçe iline göç verirken, ili ile ilişki içerisindeyken, Emirdağ komşu ile göç vermiş, onunla ilişkilerini geliştirmiş. Bu sosyolojik olgu yılardır böyle…

Türkiye siyasal haritası çizilirken de bilmem ki niye(hangi akla hizmet) Emirdağ Eskişehir’in değil de Afyon’un ilçesi yapılmış. Yani Ankara merkezi idaresi dönüp Afyon’a diyor ki; " Bu ilçe (yani Emirdağ) senin ilçen, bu ilçe yatırımını başka ile yapar oraya para kazandırır, orayla tüm ilişkileri gelişmiştir; ama sen yine de bu ilçeye hizmet götüreceksin. Yatırım yapacaksın. Gelişimini sağlayacaksın. Sana yatırım yapan, sana kazandıran diğer ilçelerinden bunu ayırmayacaksın" (bu aslında Afyon’a da haksızlıktır) Kısaca durum budur.

Peki sevgili Emirdağlılar siz Afyon’un yerinde olsanız, Emirdağ’ı diğer ilçelerden hiç ayırmadan hizmet edip ödenekleri tıkır tıkır gönderir miydiniz? İşte dananın kuyruğunun koptuğu nokta burasıdır. Emirdağımız makus talihini bu yüzden yenememektedir. Çare nedir?

1-) Suları tersine akıtmak elimizde olmadığına göre Eskişehir’e  ne pahasına olursa olsun bağlanmalıyız.
2-) Eskişehirle tüm ilişkileri kesip Afyon’a yönelmeliyiz.( Bence uygulanabilirliliği en zor şık da budur
Bu konuda Emirdağ karar vermelidir. Bu karar verilmediği sürece Emirdağ’ın gelişmesi ve kalkınması mümkün değildir, diye düşünüyorum bilmem ki haksiz miyim?

Selam ve sevgiyle Timuçin