Temmuz Ayı Portresi: Ekrem Karamanlı
Ayın Portresi / Ayın Portresi
Temmuz Ayı Portresi Ekrem Karamanlı. Emirdağ'ın yetiştirdiği değerlerden birisi olan Matematik Öğretmeni Ekrem Karamanlı yaşam hikayesini www.emirdag.gen.tr ile paylaştı. İşte Ekrem Hoca'nın kendi kaleminden yaşam öyküsü:
"1955 Emirdağ doğumluyum. Nazire Telli Karamanlı ile evliyim, Gülçin adında bir kızım ve Emir Afşin adında bir oğlum var.
Altı çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olduğum için rahmetli annemin deyimi ile “bağrım yerden kalktığından beri çalıştım.” Çalışıyorum da. İlkokulu Emirdağ Mithatpaşa İlkokulu’nda bitirdikten sonra her yaz, her tatil ve her okul dışı zamanlarımda pazarlarda (Emirdağ, Sivrihisar, Polatlı, Beylikova, Mihalıcçık, Günyüzü…) bazen şapka, bazen gömlek, bazen pantolon sattım ya da rahmetli babama yardım ettim.
Dükkanımızı açmadan önce, babam rahmetli pazara götürmeyip Emirdağ’da kaldığım günlerde, sonradan kayın pederim olacak İlçe Nüfus Memuru rahmetli Derviş Türkmen’in yanında durmamı isterdi. İki yıl boyunca 10-12 yaşlarında da Nüfus Dairesi’nde çıraklık (!) ve çocuk katiplik de yaptım.
Ortaokul ile birlikte önce Bolvadin Caddesi’nde, şimdiki Fevzi Özkan’ın kuyumcu dükkanının olduğu yerde ilk konfeksiyon dükkanımızı açtık ancak pazarcılık hep devam ediyordu ve babamın ölümüne kadar da devam etti. Daha sonra yine Bolvadin Caddesi’nde Kör İban’ın manifatura dükkanının bitişiğine taşındı dükkanımız. Emirdağ Lisesi’ne başladığım 1969 yılında da Çarşı Cami civarı No:6’da bulunan nispeten Uzun Çarşı’ya daha yakın olan dükkana taşındık. Lise eğitimim pazarcılık ve dükkan tezgahtarlığıyla birlikte 1973 yılında bitti. Aynı yıl Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’ne girdim.
29 Ekim 1976’da Hakkari Yüksekova Lisesi’nde öğretmenliğe başladım. Öğretmenliğe başladığım yıl, şu anda “Canay Konfeksiyon” olarak bilinen dükkana taşındık. Daha sonra 1977 yılı yazında Polatlı Topçu Okulu’nda dört aylık temel askerlik eğitiminin ardından Asteğmen olarak Muş Malazgirt 8. Topçu Grubu’na atandım. Askerlik dönüşü bu kez Ordu Mesudiye Üçyol Ortaokulu’na atandım. 1979 yılında eşim Nazire Telli Türkmen ile yaptığım nikah sonrasında Emirdağ Lisesi’nde görevime devam ettim.
1979-1988 yılları arasında da öğretmen-esnaflık günlerim başladı. Okul saatlerinde öğretmenlik, ders saatleri dışında da konfeksiyonculuk yapmaya devam ettim. Artık dükkanımızın muhasebesini de yapıyordum.
“Bir dil bir insan” deyişindeki gibi hep İngilizce’min iyi olmasını isterdim. Kayınbiraderim Abdülkadir Türkmen’in Ortaöğretim Genel Müdürü olduğu günlerde bu isteğimi ona iletmiştim, o da sağolsun o günlerde gündeme gelen “Anadolu Liselerine İngilizce ile Matematik Öğretimi” projesi içerisinde ODTÜ’de düzenlenen bir yıllık temel İngilizce eğitimine katılmamı sağladı. Bu temel kursun bitiminde 1986 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’ne (AAAL) atandım.
AAAL’ye atandığım yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İngiltere’ye gönderilerek Manchester UMİST Üniversitesi’nde bir yıl daha İngilizce eğitimi aldım. Şubat 1988’den itibaren de yurdumuzun en iyi okullarından biri olan AAAL’de matematik öğretmeni olarak çalışıyorum. 39 yıllık öğretmenlik yaşamımın 29 yılını geçirdiğim bu okulda onlarca başarı ödülleri ile birlikte matematik öğretmenin tadını aldım, zevkini çıkardım. Yüzlerce doktor, mühendis, mimar, avukat vb. eğitim tercih eden öğrencilerimin yetişmesine katkıda bulundum.
Yakın çevremdeki genç anne babalar, sık sık çocuklarının matematik eğitiminde başarılı olması için ne yapmaları gerektiğini sorarlar, benim cevabım hep aynı: “Önce okumayı ve okuduğunu anlamayı öğrensinler” Günümüzde çocukların ileride başarılı olmalarının tek yolu okumak, ancak onların okuması için de anne babaların da rol model olarak çocuklarının yanında okuması gerekiyor. Başarılı her çocuğun aslında çok iyi okuyan çocuk olduğu kuralının bozulduğunu hiç görmedim.
Çok sevdiğim ve bana çok şeyler kattığına inandığım fiili öğretmenlik yaşantımı 31.07.2015 itibari ile noktalıyorum. Ancak matematik eğitimine bir başka kulvarda devam etmek suretiyle, edindiğim bilgi ve tecrübelerimi gençlerimize aktarmayı ve bu sayede onların matematik eğitimine katkıda bulunmayı amaçlıyorum.
Merkezi Ankara’da bulunan SET (Seçkin Eğitim Teknikleri) yayınlarının yepyeni bir anlayışla matematik yardımcı ders kitapları ve soru bankası fasikülleri yazarlığına başlamış bulunuyorum. Bu güne kadar yenilenen matematik müfredatına uygun olarak 5 kitap, 32 fasikül yayınlanmış durumdadır.
2015-2016 öğretim yılından itibaren yılların birikimini öğrenci-öğretmen-veli üçgeninin hizmetine sunacağımız (şimdilik üç adet) “Gün be Gün Kitap Defter” yayınlarımız çıkacaktır. Umarım yayınlarımız gençlerimize yardımcı olacak ve matematik öğrenmenin keyfini çıkaracaklardır.