13 Yaşındaki Çanakkale Şehidimiz...

Köşe Yazıları / Melih Can Kalender

13 Yaşındaki Çanakkale Şehidimiz...

Ne büyük bir savaştı Birinci Dünya Savaşı…
Dünyanın gördüğü ilk büyük kıtalararası savaşın en kanlı cephelerinden biriydi Çanakkale. Sonunda birkaç şehir nüfusu kadar insanı feda etme pahasına kazanılan, cephede dökülen kanın cephe gerisinde gözyaşına karıştığı bir mücadeledir bu. Son karakola, sonu gelmez ihtiraslarla taarruz edenlere karşı verilen bir ölüm kalım savaşıdır.

Devletin yedi ayrı köşesinde açılan her cephe, bir yaraya dönüşmüştür. Kanayan, acıyan bir yaraya…

Bu savaşta ve cephelerimizde verdiğimiz şehitlerimiz sadece ülkemiz sınırları içinden de değil, bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Bosna´dan Batum´a, Tunus´tan Kosova´ya Girit´ten Mekke´ye ulaşan bir coğrafyadan gelip de Çanakkale´de canlarını verenlerin de dediği bir şey var. "Biz hiçbir zaman ayrı düşmedik ki Çanakkale´de ayrı düşelim."

Birinci Dünya Savaşındaki var olma mücadelemizden, cephelerimizden özellikle de Çanakkale Zaferimizden okullarımızdaki derslerde, çevremizde bahsedilenlerden biliyoruz. Belki de kimimizin dedesi, kimimizin de yakın akrabaları Çanakkale´de şehit düşmüştür.

Emirdağımız da bu cepheye asker gönderen her Türk memleketinden birisi. Burada şehit olan hemşerimizde oldu gazi olan da… Bu şehitlerden birisi de Kalenderlerden Hacı… Onun hikâyesini başka bir yazım da anlatacağım.
Olmak ve ölmek kavgasının verildiği yer olan Çanakkale cephesinde yaşananlara çocuklar gençler de kayıtsız kalamazlar.

Çanakkale savaşlarına katılan ve çok büyük bir kısmı şehit düşen bu çocukların oyuncakları silah, oyunları savaş olmuştur.

Bu şehit çocuklarımızın diğer şehitlerimiz gibi her bölgeden gelmişlerdir. Eğer ki şehit kayıtlarındaki yanlışlıkla yazıldığı aşikar kayıtlar dikkate alınmazsa en genç şehit kaydı olarak Afyon, Emirdağ Ekizce köyünden Satılmışoğulları´ndan Mustafa oğlu Ali görülmektedir.

1319(1902) doğumlu olan Emirdağlı Ali 13 Ekim 1915´te Kitre Muharebesinde şehit düşmüştür. Şehit olduğunda 13 yaşındadır.

Çanakkale´nin belki de Birinci Dünya savaşının savaşıp şehit olan en genç askeri olan Emirdağlı Ali´nin hemşerisiyim ben.

Olmak ve ölmek kavgasıyla baş başa kalan o yiğitlerin torunuyum ben.

Anadolu´nun Türk Yurdu olarak kalacağını, Türk´ün Türk´ten başka dostunun olmadığını anlatan cengâverlerin kanını taşıyorum ben.

Ne Mutlu Türküm Diyene !!!

Saygılarımla.

  • Okunma: 11753

Yorumlar (7)Yorum Yap

  • aydoğan

    annem de babam da ekizce'li dedelerimizin kardeşidir muhtemelen rabbim şehadetini kabul etsin eskilerden duyuyorduk bu şehidimizi Rabbim onlara layık torun olmayı nasip etsin

  • ZÜLKARNi

    Sayin site yöneticisi kardesim.Sizin yillar once yazmis oldugunuz bu yazinizdaki en genc sehitimizi;ben bu sabah saat 3 de ÜLKE TV,deki siradisi programinda dinledim.Ve o programda CANAKKALE,yi anlatan prof.ün sözleri hala daha kullaklarimda cinliyor.Bizler nasil bu hallere geldik.Benim ülkemde daha düne kadar irk olarak ismi dahi bilinmeyen ANZAK,lar binlerce km,den gelip atalarina sahip ciksinlar,Benim güzel ülkemde Ülkesi icin canini veren belkide CANAKKALE gibi dünyanin kaderini degistiren bir savasta Dünya,nin en genc sehit,i olan ecdadima sahip cikilmasin.Bu,mu Afyon,lu olmak?Bu,mu Türkiye,mi büyük Emirdagi,mi büyük demek?Bu,mu ikizler köyü,köylüsü olmak?.O kücük sehit,imizin anisina bir parka,bir okula,v.s ismi verilemezmi?veya önemli biryerlere onun büstü dikilemezmi?Gelecekteki genclerimize CANAKKALE ruhunu yasatmak icin.YÜCE RABBIM benide onlarin mertebesine erdirmeyi nasip etsin.Canim sehitlerimizin ruhlari sad,mekanlari cennet,komsu,suda sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (S,A,V) olsun,Saygilarimla.

  • fikret

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE bu topraklarda göğüs göğüse çarpışan bu vatan evlatların ruhu şadolsun onlar her zaman bizim kalblerimizde unutmadık ve asla unutmayacağız.

  • Burak

    Sevgili kardeşim Mehmet kendini hergeçen gün daha da geliştiren ve yeniliyen bir gazeteci, haberci ve yazar adayı. Ben ve ekibim seninle çalıştığımız için çok memnunuz. Umarız başarıların ömür boyu sürer. saygılar

  • baytemur

    ne mutlu bu vatan için kanlarını seve seve akıtanlara...
    ne mutlu kör bir baltayla tek dişi kalmış canavara medeniyetin ne olduğunu anlatanlara.....
    ben de bir emirdağlı olarak gurur duydum; özellikle dünyada milliyetçilik rüzgarlarının estiği bu dönemde bu tür konular ön plana çıkarılmalıdır...
    benim soyumdan dört kişi orada yatmakta ve aksa da kanlarımız oluk oluk al bayrak bir efsane gibi göklerde dalgalanmakta....
    ruhları şad olsun...

  • gonzales

    Değerli site yöneticisi kardeşim anlıyorum seçim öncesi mutlaka bu konu ile ilgili haber yapmak zorundasın ama günlerdir şehit olan vatan evlatlarıyla ilgili haberlere ulaşamıyoruz madem ki habercisin araştır bizim önümüze bilgi getir illaki yerel basınım diye yerel haber yapmak zorunda değilsin ben internetin başına oturduğum zaman ilk önce www.emirdag.gen.tr adresini ziyaret ediyorum ben senin sitene girdiğim zaman güncel haberlerde öğrenmek istiyorum eğri oturup doğru konuşalım ben senin sitene girdiğim zaman kenar kısımda bulunan reklamlara bakıyorsam belkide bakmak zorunda kalıyorsam belkide gözüm ilişiyorsa ben ziyaretçi olarak görevimi yaptım demektir karşılığında hizmet beklerim çoğu vatandaşımız duyarlı biliyorum ama bilmeyenler için söyeyim PKK denilen lanet örgüt (diğer basın kuruluşlarından öğrendiğimiz kadarı ile) geniş çaplı eylem planları yapıyor sen halkı bilgilendiresin ki vatandaşımız şüpheli bir şahıs gördüğünde polise jandarmaya bildirsin bir canlı bomba ile veya başka yapılacak aktif eylemle vatandaşımızın kanı dökülmesin Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak ve hepimizin vekil olarak seçtiği kişiler yeni cumhurbaşkanımızı seçecek bence türkiyenin gündemi bu olmamalı.senden haber bekliyoruz haberi okudum güzel olmuş ellerine kollarına emeğine sağlık

  • djmurathann

    allaha sükür bugun rahatız savas ne dir bilmedik bu vatanın heryanı şehit kanı ruhunuz şad olsun allah türkü korusun