2008'de Ekonomik Kriz Olur mu?

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

2008'de Ekonomik Kriz Olur mu?

Yeni bir yıla Merhaba derken insanların akıllarında hep aynı sorular var. "2008 yılında Ekonomik Bir Kriz olur mu?" " 2008 yılında ev-araba kredisi kullanırsam oluşabilecek bir Krizden nasıl etkilenirim?" Bu sorulara geçmeden önce isterseniz geçmişte yapılan Neo Liberal İktisat Politikalarına kısaca bir göz atalım.Troykanın 1. ayağında ülkemize yüklü miktarlarda döviz girdisi yaşandı. Merkez Bankamız Ortalama 1,70 - 1,60 - 1,50 - 1,40 Yeni Türk Lirasından döviz satın aldı. Şu anda elinde ortalama 60 Milyar Dolar civarında bir dolar rezervine sahip. ( Şu anda Dolar Kuru 1,15 TL olduğundan Merkez Bankası satın aldığı elindeki dolarlardan %25 gibi bir oranda zarar yazdı.) Doların değer kaybetmesi nedeniyle insanların ucuzlayan ithal elektronik ürünlere olan talebi de arttı. Hatta yakın çevremde 6 ayda bir Cep Telefonu değiştiren insanlara şahit oldum. Adeta ülkemiz tüketim çılgınlığının yaşandığı bir yere dönüştü. Üstelik insanlar bu çılgınlığı kullandıkları kredilerle finansman etmeye çalıştı.. (Şehrimizde insanları tüketime sevk eden yeni açılan yerleri gözünüzün önüne getiriniz.) Böyle olunca da ithalat artarak devam etti. İhracatımız, ithalatımızı karşılayamaz bir noktaya geldi ve yüksek miktarlarda Cari Açık verir bir duruma geldik. Gelelim Troykanın 2. ayağına. Ülkemize giren bu dövizler Bono, Repo, Borsa üçgeninde inanılmaz paralar kazandılar. Ortalama her yıl ülkemizde faize ödenen miktar 56 Milyar Dolardır. Bu arada şunu da aktarmak isterim ki bu miktar Kamu da çalışanların aldığı miktarla aynıdır. Ancak 2008 yılı için dünyada Kredi Piyasalarında yaşanan krizler nedeniyle ülkemize giren sıcak para miktarının azalacağı düşünülmektedir.. Ülkemize gelen fonlar 1,15 TL'den dolar bozdurup, para piyasalarında değerlendirmeyi son derece riskli bulmaktadırlar. Ne de olsa dolar lehine yaşanabilecek hızlı bir yükseliş onları büyük zarara sokacaktır. Hatırlarsanız 2007 yılı başında ortalama 1,45 TL'den dolar bozdurup, bu paraları Borsada değerlendiren yabancılar bir yılda dolar bazında %75 gibi reel bir kar elde etmişlerdi. Hem Borsanın artışı, hemde doların değer kaybetmesiyle dünyanın hiçbir yerinde kazanamayacakları miktarları kazandılar. Artık doların daha fazla değer kaybetmeyeceğini düşünen Küresel Sermaye ülkemize yeni döviz girdisi sokmayı riskli bulmaktadır. Gelelim konu başlığımıza. Bu değerlendirmelerden sonra 2008'de Ekonomik açıdan bir kriz yaşanabilir mi? Bu konuda gerçekten bir şey söylemek çok güç. Bu kısır döngünün devam edip, etmeyeceği henüz belli değil. Sizleri okul yıllarınıza geri götürerek, aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlarla Ekonomik Kriz Bilmecesinin cevabını sizlere bırakıyorum. 1-Özelleştirilecek başka bir şey kalmadığında, vadesi gelen paraların faizleri ve ana paralar nasıl ödenebilir?
2- Eğer kaynak bulunamazsa salınacak duble vergilerin ve yapılacak zamların halk üzerindeki yarattığı etki nasıl ortadan kaldırılabilir?
3- Eğer ödemede aksaklık olursa patlayabilecek bir kriz nasıl önlenebilir?
4- Sıcak paranın girişini devam ettirip yeni gelen para ile eski borçları ödeyebilmek için faizleri sabit tutmak yeterli olur mu?
5- Bu, borç faiz-faiz borç sarmalı nasıl kırılabilir?
6- Dış ticaret açığının ve cari açığın finansmanında sıcak para ve kamusal ekonomik değerlerin satışı haricinde nasıl bir yöntem geliştirilebilir?İnternet Erişim: www.yazarvolkan.tr.gg

  • Okunma: 8014

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • Murat ACAR

    YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARI TAKİP EDİYORUM. SÜREKLİ DOĞRULARI YAZIYORSUNUZ AMA ANLAYAN KİM.
    MİLLETİ KOYUN YAPTILAR MEMLEKETTE.
    HERKESİN MAAŞINDA İCRA, KREDİ BORCU VS VAR. BAKIN İNSANLAR CİNNET GEÇİRİP EN YAKINLARINI ÖLDÜRÜYOR.
    DURMAK YOK YOLA DEVAM

  • Halil ERENOĞLU

    TEBRİK EDİYORUM. ÜLKEMİZDE OLANLARI ÇOK GÜZEL BİR ŞEKİLDE ÖZETLEMİŞSİNİZ. GERÇEKTENDE YALANCI BAHARI YAŞIYORUZ. AMA İNSANLARIN ÇOĞU FARKINDA DEĞİL. ZATEN FARKINDA OLSALARDI ÜLKEMİZDE BÖYLE BİR SALTANAT SÜREMEZLERDİ. ARTIK GÜZEL ÜLKEMDE BENİM DEĞİL, CONİ'nin dedikleri oluyor..