Acil Önlem Alınmalı!

Haberler / Ekonomi

Acil Önlem Alınmalı!

1952 yılında kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, Cumhuriyet döneminde kurulan dört şeker fabrikasından sonra (Uşak. Alpullu, Turhal, Eskişehir) kurulan beşinci fabrika olma özelliği taşıyor. Türkiye'de anonim şirket statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası, 1994 yılına kadar Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdürdü.

Türkiye İş Bankası'na ait hisselerin Türkiye Şeker Fabrikaları Aş. tarafından satın alınması nedeniyle, adı geçen şirketin bağlı ortaklığı olarak faaliyetlerini sürdüren fabrikada 1999 yılında deprem nedeniyle üretime ara verirken, 2004’te Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. 2005 yılında kamuya ait yüzde 94.09 hisse Özelleştirme İdaresi’den 45 milyon 750 bin dolar bedel ile SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındı.

2012 yılında da fabrikaların hisseleri bir bedel ile SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi(APEK) tarafından satın alındı. 2012 yılında fabrikaların hisseleri bir bankanın kontrolüne geçti. 2013 yılında fabrikayı 182 milyon TL karşılığında Yıldız Holding satın aldı. Fabrika şehrin merkezi sayılabilecek bir noktada 460 dekar alan üzerinde kurulu. Yıldız Holding’in bu fabrika için Şeker Kurumu’ndan taşıma izni aldığını, rotanın da Afyon’un Emirdağ ilçesi olduğunu yazmıştık. Duyduğumuza göre, Adapazarı Şeker’in taşınma işleri oldukça yavaş gidiyormuş. Emirdağ’da arazi işi bir türlü çözülememiş. Ülker’in fabrika arazisi aradığı ortaya çıkınca Emirdağ’da sanayi arsası fiyatları katlanmış. Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker’in düşündüğü bölgede arazi fiyatları beş kata kadar yükselmiş. Böyle olunca da arsa alımı bir türlü gerçekleşmemiş. Adapazarı Şeker’in yöneticileri şimdilerde yeni bir çözüm arayışına girmiş. Afyon’dan vazgeçilmemiş ama Emirdağ konusunda karar aşamasındalarmış. Arsa olayı çözülemez ise yatırım Afyon’un başka bir bölgesine kaldırılacakmış. Bu noktada Emirdağlı yerel yöneticilere büyük iş düşüyor.(Para Dergisi)

  • Okunma: 4352

Yorumlar (4)Yorum Yap

  • Vatandaş

    Bu fabrika başka bir yere kurulursa Emirdag'ı terkederim bi daha da gelmem

  • Hoha

    Ülen herkes ne çok biliyo. Ülker'in çöpünü OSB aldıriyor.Ne siyaseti moloz

  • bilmeyen adam

    Gayet normal Emirdağ'dan vazgeçmesi.Mevcut fabrikanın çöpünü almazsan,gereken ilgiyi göstermezsen siyaseti kendi çıkarların için kullanırsan,gayet normal Emirdağ' a artık yatırım yapmak istememesi ÜLKER grubunun

  • Gitmesin

    Ne gerekiyorsa yapılsın bu fabrika emirdaga gelsin yoksa Emirdağ çok şey kaybeder