Afyon Belediyesinden Fakı Edeer Kitabı

Haberler / Kültür Sanat

Afyon Belediyesinden Fakı Edeer Kitabı

Afyonkarahisar Belediyesi, kültürel yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan ‘Emirdağlı Gurbetçi Bir Ozan Fakı Edeer’ yaşam öyküsü ve eserlerinin yer aldığı kitap ve cd beğeniye sunuldu. Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen programa Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar, Halk Ozanı Fakı Edeer ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“FAKI EDEER KÜLTÜRÜN KORUNMASI VE TAŞINMASINDA DA ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENMİŞTİR.

Tanıtım programının açılış konuşmasını AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar yaptı. Konuşmasının başında ozanlık geleneğinin İslamiyet’ten önceki Türk topluluklarında ki Türk kültüründe yer alan ve özellikle oğuz boylarına mensup halk sanatçıları olarak tanımlanmakta olduğunu söyleyen AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar Oğuzlar’ın Anadolu'ya göçler ile birlikte hem siyasi hem ekonomik faaliyetlerin yanında kültürel faaliyetleriyle de Anadolu'ya ışık tutuğunu aktardı.

AKÜ Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar; “Bunlar o dönemin yaşadıkları dönem itibariyle büyücülükten, müzisyenliğe kadar birçok görev üstlenmişlerdir ve Anadolu'nun hemen hemen bütün bölgelerine yerleşim sağlamışlar, siyasi ve kültürel anlamda da birçok etkinliklerini yerlerine getirmişlerdir. Fakı Edeer Emirdağ yerel müzik kültürün korunması ve taşınmasında da önemli bir rol üslendiğini ifade eden AKÜ Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar “Emirdağ Bölgesi'nde özellikle Aşık Yoksul Derviş, Ali Bilge ve bugün kitap olarak da konusunu edindiğimiz Fakı Edeer bu gelenek kapsamında önemli bir yer tutmaktadır. Fakı Edeer’in yaşamı büyük zorluklarla geçmiş ve bu zorluklar kendi çapında özellikle şiirleri öncelikle yansıtmış daha sonra bunların birçoğunun besteleyerek bugün bu kültüre kazandırmıştır.

Sadece bu mu dur? Hayır… Fakı Edeer Emirdağ yerel müzik kültürün korunması ve taşınmasında da önemli bir rol üstlenmiştir. Bu bağlamda kitabın içeriğinde Fakı Edeer’in özellikle Emirdağ yöresinde derlediği bugün bize ışık tutacak şekilde bu kitabın oluşmasının sağladığı Emirdağ türkülerine kendi aşık yaratmaları çerçevesinde oluşurdu eserlere de ferdi ürünlerine yer verdik. Tabi bu çapta Fakı Edeer’in yaşam öyküsü kitapta geniş yer aldı. Ben Bu bağlamda çalışmanın maddi ve manevi ve özellikle maddi kısmını üstlenen, Afyonkarahisar’da kültüre ve sanata verdiği destekten dolayı Sayın Belediye Başkanımıza ve desteklerini bizlerden esirgemeyen Konservatvuar Müdürümüz ve ekibine ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BAŞKANIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜR EDERİM”

Halk Ozanı Fakı Edeer ise müziğe kaval çalarak başladığını ve daha sonra bağlamaya geçtiğini ifade etti. İhtiyarlarlardan topladığı Emirdağ ve Afyon yöresine ait türküleri seslendirerek bu günlere geldiğini ifade eden Halk Ozanı Fakı Edeer desteklerinden dolayı başta Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a ve AKÜ Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Servet Yaşar’a ve talebelerine sonsuz teşekkür ettiğini bildirdi.

“BÜ TÜR ÇALIŞMALAR TÜM İLLERE ÖRNEK OLSUN”

Halk Ozanı Fakı Edeer’in kendisini ziyaret ettiğini ve çalışmalarından bahsettiğini ifade eden Başkan Burhanettin Çoban; eserlerin cd ortamına aktarılması ve kayıt altına alınması ile kitaplaştırılması noktasındaki talebimizi AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürümüz Prof. Dr. Uğur Türkmen’e ilettik. Birçok konuda olduğu gibi sağolsun üniversitemiz işbirliğinde gerçekleşmiş oldu. İnşallah bu tür çalışmalar tüm illere örnek olur. Yine Afyonkarahisar’dan halk müziğine katkı yapan herkese sahip çıkma noktasında bundan sonraki idarecilerimize de hep beraber örnek olur. Daha önce yine üniversitemizde çok güzel bir çalışma yaparak Emirdağlı Yine Yoksul Derviş’in böyle çalışmasını yapmıştık. O da çok güzel olmuştu.

İkinci kez Emirdağ yöremizden şairimizin ozanımızın eserlerini kitaplaştırmış ve kayıt altına almış oluyoruz. Bu duygularla Belediyemiz Kültür Sosyal işler Müdürlüğümüzü, üniversitemiz Üniversitesi Konservatuar Müdürü başta Uğur Bey ve Servet hocamız ve tüm yardımcılarını canı gönülden kutluyorum. İnşallah kültür ve sanata olan katkımız devam edecek.” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Halk Ozanı Fakı Edeer kısa bir dinleti tanıtıma gelen konuklara kitap imzaladı.

  • Okunma: 2346

Yorumlar (0)Yorum Yap