Ağustos Ayı Portresi: Mukaddes Harmancı

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Ağustos Ayı Portresi: Mukaddes Harmancı

www.emirdag.gen.tr Ağustos ayı portresi: Ecz. Mukaddes Harmancı Yılmaz. Ecz. Mukaddes Harmancı Yılmaz, 1959 yılında Emirdağ ilçesine bağlı Ağılcık köyünde, öğretmen Ahmet Harmancı ve Hüsne Harmancı’nın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini çeşitli illerde, lise öğrenimini ise Eskişehir’de tamamladı. 1982 yılında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1984 yılında Eskişehir’de Harmancı Eczanesi’ni açarak, halka sağlık hizmeti sunmaya başladı. 1993 yılından itibaren hem topluma hem de eczacılık mesleğine daha fazla katkı sunabilmek için Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası’nda aktif görev aldı. 1993-97 yılları arasında Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Saymanı olarak görev yaptı.2001 yılında Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı seçildi ve bu görevi 2007 yılına kadar sürdürdü. 1997 yılından bu yana aynı zamanda Türk Eczacıları Birliği Büyük Kongre delegesi olarak görev yapıyor. 2007 yılında 36. Dönem Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyeliğine seçildi. 2009’da 37. Dönem, 2011 yıllında 38. Dönem Merkez Heyeti’ne yeniden seçildi. 2011 yılında Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanlığı görevini üstlendi.

Harmancı, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyeliği boyunca birçok önemli çalışmanın içerisinde yer aldı. 2007-2009 yılları arasındaki 36. Dönem Merkez Heyeti döneminde, eczacılığın bilimsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla Türk Eczacıları Birliği bünyesinde kurulan Farmakoekonomi- Farmakoepidemiyoloji-Farmakovijilans Araştırma Merkezi ile İlaç Geri Ödeme Enstitüsü, Eczacılık Uygulamaları Enstitüsü ve Eczacılık Bilişim Enstitüsü’nden sorumlu Merkez Heyeti üyesi olarak söz konusu araştırma merkezi ve enstitülerin genel koordinatörlüğünü yaptı.

Ağustos Ayı Portresi: Mukaddes Harmancı - Emirdag.gen.trAile Hekimliği uygulaması ile bu uygulamanın Eczacılık mesleğine etkileri konusunda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yapan Aile Hekimliği Komisyonu’nun başkanlığını yürüttü. Bu kapsamda Aydın, Denizli, Kocaeli Şanlıurfa, Van gibi pek çok ilde gerçekleştirilen panellere Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte katılarak eczacıları ve halkı Aile Hekimliği sistemi konusunda bilgilendirdi. Söz konusu çalışma 2009 yılında “Türkiye’de Aile Hekimliği Uygulamaları ve Serbest Eczacılara Yansımaları” adıyla kitaplaştırılarak, Türk Eczacıları Birliği tarafından yayınlandı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile hükümlü ve tutukluların tedavisinde kullanılan ilaçların eczanelerden temin edilmesi hususunda ilk protokolün imzalanmasını sağladı.

Eczane bulunmayan yerleşim bölgelerinde yaşayan halka yerinde ilaç teminine ilişkin protokol imzalanması; Periton Diyaliz Çözeltileri malzemelerinin de Provizyon Sistemi’nde tanımlanarak, eczanelerden temini; Azerbaycan’dan alınan Eczacılık diplomalara sınavsız verilen denkliklerin iptal edilmesi; eczane ekonomilerini büyük zarara uğratan kamu kurum ıskontolarının çözümlenmesi konularında çalışmalar yürüttü.2008’de İsviçre’nin Basel kentinde 68’incisi 2010’da Portekiz’in Lizbon kentinde 70’incisi, 2011’de Hindistan’ın Hyderabad kentinde 71’incisi gerçekleştirilen Uluslar arası Eczacılık Federasyonu Genel Kongrelerine (Dünya Eczacılık ve Farmasötik Bilimler Kongresi); 2010’da Belçika’nın Bruges kentinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği Eczacılık Grubu Genel Kurul Toplantısı’na, 2011’de Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen Pharmagora Eczacılık Fuarına Türk Eczacıları Birliği’ni temsilen katıldı.

Türk Eczacıları Birliği’nce Avrupa’daki eczacılık uygulamalarını incelemek ve araştırmak üzere 2009’da Macaristan, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’ne, 2012’de Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya ve Hollanda’ya düzenlenen mesleki programlara katıldı. Eczacıların sorunlarını dile getirmek amacıyla, Türkiye tarihinin en kitlesel sağlıkçı eylemlerinden biri olan, 21 Aralık 2008’de Ankara-Kolej Meydanı’nda 30.000 eczacının katılımıyla gerçekleştirilen “Artık Yeter!” Mitingi’nin örgütlenmesinde aktif rol aldı.36. ve 37. Dönem Merkez Heyetleri döneminde; yaşam boyu öğrenme ve sürekli mesleki eğitim felsefesi doğrultusunda meslek içi eğitimler düzenlemek, Eczacılık eğitim ve uygulamalarına yönelik bilimsel nitelikli yayınlar yapmak amacıyla kurulmuş olan Türk Eczacıları Birliği Akademisi Yönetim Kurulu üyesi oldu, bu görevini halen sürdürüyor. Akademi faaliyetleri kapsamında; merdiven altı satışı, kısıtlama olmaksızın reklamı yapılması ve bilinçsizce kullanılması dolayısıyla halk sağlığını çok yakından ilgilendiren “Bitkisel Ürünler ve Gıda Takviyeleri” konusunda çalışmalara imza attı. Yine bu dönemde eczane çalışanlarının mesleki yeterliliklerine dair protokol yapılması için yoğun çalışmalar yürüttü.

Türk Eczacıları Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen, sağlık, ilaç ve eczacılık alanını bütün yönleriyle ele alan Türkiye Eczacılık Kongrelerinin Yürütme Kurulu’nda yer aldı ve bu kongrelerde oturum başkanlığı yaptı.

Ağustos Ayı Portresi: Mukaddes Harmancı - Emirdag.gen.trHâlihazırda sürdürmekte olduğu 38. Dönem Merkez Heyeti üyeliği döneminde ise 59 yıldır değişmeyen Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un değiştirilmesi için yürütülen faaliyetlerin içerisinde yer aldı. Söz konusu Kanun Türk Eczacıları Birliği, Eczacı Odaları ve eczacıların istekleri doğrultusunda Mayıs 2012’de değişti.

Çağına ve ülkesine karşı sorumlu, bir birey olarak pek çok sivil toplum kuruluşuna üye oldu ve aktif görev aldı. Eskişehir Kent Konseyi'nde Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), Çevre Derneği ve Kanserle Yaşam Derneği üyesi bir kadın olarak kadın bilinciyle birçok faaliyete katkı sundu ve öncülük yaptı. 8 Mart 2008’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türk Eczacıları Birliği tarafından ülke genelinden kadın eczacıların katılımıyla Ankara’da düzenlenen, “Kadın Olmak” panelinin başkanlığını yaptı. 2007 ve 2013 yılında Türk Eczacılar Birliği tarafından gerçekleştirilen, Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcileri ile sağlık ve eczacılık alanındaki önde gelen uzmanların ders verdiği Siyaset Akademi’sine katıldı.

Tıp ve eczacılığı ilgilendiren çeşitli mesleki dergilerde yayınlanmış çok sayıda makale ve röportajı bulunmaktadır. Oda Başkanı ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyesi olarak pek çok panel, konferans, kongre, söyleşiye yönetici ve konuşmacı olarak katılmıştır. Ecz. Mukaddes Harmancı kendisi gibi eczacı ve Muğla Eczacı Odası eski başkanı olan Arif Yılmaz ile evlidir. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

  • Okunma: 8627

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • SELİM SEZER

    İŞTE BAŞARILI TÜRK KADINI,AYRICA DA EMİRDAĞLI...OKUMAK OKUMAK...KENDİNİ YETİŞTİRMEK...MESLEĞİNDE EN İYİSİ OLMAYA ÇABALAMAK...GÜZEL BİR İŞ AHLAKINA SAHİP OLMAK...İŞTE GÜZEL BİR ÖRNEK ...