Öne Çıkanlar bu hafta
-
Başsağlığı - Ayşe Şimşek (10.01.2025)
-
Emirdağ’da Mahallelere Meyve Bahçesi Kuruluyor (11.01.2025)
-
Kalender, Emirdağ’da Gazetecileri Ziyaret Etti (12.01.2025)
Arabaşı
Köşe Yazıları / Rabia Barış
- 01.02.2009 13:58
- Yorumlar
Arabaşı, Emirdağ kültüründe çok önemlidir. Yemek çeşitleri arasında yerini korumayı başamıştır. Eskiden insanlar hep arayış içinde olmuşlar ve çok şeyler de bulmuşlar. Radyo, televizyon gibi iletişim ve eğlence araçlarının olmadığı zamanlarda, uzun kış gecelerini şenlendirmek, hısım akrabayı bir araya toparlamak için değişik bir eğlence çeşidi olmuş arabaşı. Erkekler köy odalarına toplanıp binbir gece masalları, yiğit Köroğlu destanları, Arabüzengi, Şah İsmail, Seyit Baddal Gazi’leri Dedem Korkut’ları anlatıp eğlenirken, bir taraftan da kendilerine ziyafet yemekleri aramaktan geri durmamışlar. Ben burada ziyafet yemekleri arasında sadece arabaşını anlatmakla yetineceğim.
Arabaşı bazı yörelerde bilinmekle beraber esas olarak Emirdağ yöresine aittir. Bu yemeğin en güzel görünümlüsü ve en leziz hali Emirdağ sofrasındaki halidir. Tarihi nereye dayanır, nasıl bulunmuştur bilinmez, bildiğimiz tek şey gecenin bir vakti eşin dostun, hısım akrabanın arabaşı yemek için bir araya toplanmalarıdır. Arabaşı Emirdağ’da, uzun yıllardan bu yana kültürümüze yerleşmiş hoş bir gelenektir. Yöre halkı bu yemeği illaki karlı günlerde yapıp yemeyi yeğlemişlerdir.
Dışarıda kar yağarken içeride arabaşı pişirilir. Soğuk havada kar yağarken arabaşının hamur’u iyi donar, çorbası da çok sıcak içildiği için insanların içini ısıtır. Gece olduğunda kar altında arabaşı yemeye gelen misafirleri karşılamak çok zevklidir. Her gelen misafir karlı ayaklarını yerlere vura vura basamakları çıkıp odalara süzülürler. Güzel bir görüşme kaynaşma olur, bu beraberliğin adı gezektir.Arabaşı günlerindeerkeklerin keyfine diyecek yoktur, onlar hazıra konarlar. Böyle birgünde bütün iş hanımlara düşer. Zira arabaşı cıngıllı kazanlarda pişerve meydan tepsilerine dökülür. Arkasından çorbası da aynı kazanlardapişer. Malzeme hamuru su ve tuzdan ibrettir. Ölçüsü ise bire dörttüryani bir ölçü una dört ölçü su katılır. Çorbası tavuktan yapılır çok leziz bir çorbadır. Pişmiş tavuk minik minik parçalara ayrılıp kaynamakta olan suya atılır. Öte yandan kızgın yağda un kavrulur, bol salçayla karıştırılıp ılık suyla boza kıvamına getirilip kaynamakta olan tavuğa karıştırılır. Halk dilinde buna muyane derler (terbiye) İçine bolca kurutulmuş acı biber atılır böylece çorbası da pişmiş olur. Arabaşı öğün vakti yenmez genellikle yemekten birkaç saat sonra yenir. Emirdağ yöresinde bu yemeği, büyük, küçük herkes çok sever. Arabaşının yenme vakti geldiğinde misafirlerin önüne sofralar kurulur, hamur tepsileri getirilir. Eli yakışanlar hamurları baklava şeklinde keserler, tepsilerin ortaları biraz açılır, açılan yerlere çorba tasları yerleştirilir. Çorba çok sıcak olmalıdır, bu yüzden çorba kazanı daima ateşin üzerindedir. Sıcak sıcak buharlanan çorbaya bolca limon sıkılır bol acılı, bol ekşili ve çok kaynar olarak hamurla çorba birlikte tüketilir. Buna arabaşı yutması denilir.
Arabaşı sofrası çok neşelidir. Gülüş cümbüş kaşıklar birbirini kovalar. Arabaşı içmenin kendisine has kaidesi vardır. Kaşığından çorbanın içine hamur kaçıranlara çeşitli cezalar uygulanır. En iyi ceza bir sonraki arabaşı yeme ziyafetinin, çorbaya hamur kaçıran kişinin evinde yenmesidir. Diğer cezalar biraz eziyetlidir; kimilerini ellerinden ayaklarından tutup karların üzerine atıp kartopu gibi yuvarlarlar, kimilerini beşik gibi sallayıp karların üzerine atarlar. Kimilerine masal anlattırırlar, kimilerini kadın kıyafeti giydirip oynatırlar, kimilerini eşek yapıp üzerinden atlarlar velhasıl arabaşı eğlence aracı gibi bir şeydir. Ay ışığında karların üstünde oyun, cümbüş kırıla gider.
Köy insanları, uzun kış gecelerinde böyle güzel şeylerle vakit geçirirlerdi. İşin aslı arabaşının gölgesinde insanların sık sık bir araya gelerek buluşup kaynaşmaları olurdu. Bu güzel kültürümüz günümüzde de hala devam etmektedir. Emirdağ insanın göç etmesiyle birlikte. Arabaşı ve benzer kültürlerini gittikleri yere taşımaları ayrı bir güzellik. Örneğin Emirdağ’lılar Eskişehir’de yeni bir mozayık kültür oluşturdular. Eskişehir lokantalarında veya evlerde, Emirdağ yemeklerini bulmak hiçte zor değildir. Buda bize iç içe yaşamanın hoş bir güzelliğini yansıtmaktadır.
Rabia Barış
- Güncelleme: 01.02.2009 14:05
- Okunma: 9892
Yorumlar (5)Yorum Yap
burukselden emirdagli
Bizim Emirdagimizin herseyi mukemmmel; biz burda yapsakta yesekde tadini bulamiyoruz malesef.Ama iste gelmisiz bikere buralara. Gonul isterki simdi Emirdaginda olmak ve o nefis arabasini yemeyi cok isterdim. Emirdaginda yasayanlar ne kadar sansli oldugunuzu unutmayin. O arabasini yemek bile bi sans HERKESE AFIYET OLSUN.
23.02.2010 18:53
meryem
bide net olarak tarifini alabilseydik iyi olurdu
23.02.2010 09:54
mustafa
rabia hanım ağzınıza yüreğinize sağlık ne denirse o olsun iyi tarafından bir yöreyi bukadar güzel anlatabilen bir insana saygılarımı sunarım çiftelerden mustafa
27.02.2009 16:52
YASAR CELIKOZ
SELAM GERCEKTEN COK HOSUMAGITTI BIR ANDA DEDIM ISTE BENIM MEMLEKETIM O GUNLERDE TELEFONLA KONUSURKEN KOYDEKI ENISTEMLE HAVADAN SUDAN DERKEN YA ENISTE BEN ACIKTIM ISTEN GELDIM DEDIM ODA DEDIKI NE YEMEGI YIYECEKSIN BENDE VALLA HIC SORMA SIMDI SOYLERSEM CANIN ISTER DEDIM YOK ISTEMEZ DEDI IYI O ZAMAN HAKKINI HELAL ONCE HELALET DEDIM VALLA ARAP ASI YIYECEGIM DEDIM IYI O ZAMAN SANA AFIYET OLSUN DEDI TLF NU KAPATTIK RABIA HANIMA TESEKURLER EMIRDAGIMIZIN MESUR YEMEGINI DUNYAYA TANITIYOR SAYGILARIMLA FRANSADAN SELAMLAR (TURKMEN KOYLU YASAR CELIKOZ
03.02.2009 00:44
dost
tarifini de yazarsaniz cok memnun oluruz.
02.02.2009 12:57
Yorum Yap
Yazarlar
Emirdağ Yellibel
Yasin Halaç07.09.2020
Şivemiz
Obalardan Odalara09.03.2016
20+5=0
Melih Can Kalender08.04.2015
Başkan'a
Özel Kalem26.07.2014
Bedel Ödeyen Benim
Rabia Barış10.02.2013
Facebook Arkadaşlarıma
Kenan Kocabaş21.11.2012
Her Şey Onunla İlgili
Timuçin04.10.2010
Nedir Hayat!...
Kurşun Kalem13.02.2010
Önce Şehitlerimiz İçin 1 Dakikalık Saygı Duruşu
Mustafa Koyuncu15.01.2009
Altın İmparatoru Emirdağlı'ydı
İlhami Özer14.05.2008
Son Yorumlar
Emirdağ’a Lastik Fabrikası 4.500 Kişi Çalışacak
[Ahmet Erden] Manisa Turgutlu'da doğmuş büyümüş, Emirdağ, Hamzahacılı köyünden olan bir babanın evladı…
Hüseyin Duran MHP’ye Başvurdu
[Korel KÖYCÜ] tebrik ederim.Hayırlı uğurlu olsun.
Hüseyin Duran MHP’ye Başvurdu
[KOREL KÖYCÜ] Hüseyin Duran Kardeşimize,Partimize,Emirdağ'ımıza hayırlı uğurlu olsun.
Yok Artık, Ambulansın Lastiklerini Kestiler
[hamza] diyelimki bu olaydan dolayi bir kisi öldü bunu yapanlarda yakalandi hakim 1 kisiyi öldürmekten ve…
Demiral, Gövdemi Taşın Altına Koyuyorum
[alp kılıç] AV.MEHMET EMRE DEMİRAL ;Baban ABDİL DEMİRAL Senelerce Emirdağ'da Ülkücü Ocaklarında, Eskişehirde…