Arabaşı

Emirdağ / Yemekleri

Arabaşı

Malzemeler:

Tavuk ve kuzu kolu
4 litre su
Yağ, tuz, pirinç
2 çorba kaşığı un
Domates ve biber salçası

Yapılışı:
Tavuk ve kuzu kolu çukur ve büyük bir tencereye dört litre su ile birlikte konularak kaynatılır. Kaynadıktan sonra üstüne çıkan köpük alınır ve ağzı kapatılarak bir saat kadar pişirilir. Pişirildikten sonra ocaktan alınır. Kemikleri ayıklanır ve küçük parçalar halinde didilir. Tencereye yağ konulur, iki çorba kaşığı un ile pembeleştirilir. Domates ve biber salçası da katılarak iki dakika çevrilir. Haşlanmış olan et ve tavuk suyunun tamamı dökülür ve tel yardımı ile iyice karıştırılır. Tuz ve pirinç atılarak tekrar kaynaması için bırakılır. Kaynadıktan sonra içine etler eklenir, kuru acı biberler de eklendikten sonra yarım saat kadar pişirilir.
Çorba sıcak olarak ve içine bir iki kaşık soğuk hamur atılarak servis yapılır.

Çorbayla yutulacak hamurun malzemeleri ve yapılışı şöyledir;
Altı çorba kasesi su, bir çorba kasesi un, bir yemek kaşığı nişasta, bir tatlı kaşığı tuz. yapılışı ise şöyledir:
Üç kase suya bir tatlı kaşığı tuz atılarak bir tencerede kaynatılır. Bir kase un ile karıştırılarak kevgirden geçirilir. kaynayan suyu bir kişi oklava ile karıştırırken bir kişi de unu iki eli ile yavaş yavaş suyun içinde öğütür. Oklava hamurun içinde dikilene kadar bu işlem devam eder. Daha sonra büyük Tepsilere 1,5- 2 santim kalınlığında serilir. Suğutmaya bırakılır. Çorbaya katmak için kavrulmuş un ayrı bir kapta muhallebi haline getirilir.Ayrı bir tencerede kaynayan suyun içine dökülerek pişirilir. Tavuk eti ilave edilir ayrı bir kapta yeteri kadar yağ eritilerek içine tuz biber pul biber atılır. Hazırlanan Hamur baklava dilimi şeklinde kesilir. Hamurun ortası bir çorba tası sığacak şekilde açılır. Çorbanın çok sıcak olmasına dikkat edilir. Kaşıkla önce hamur alınır, çorbaya daldırılarak çiğnemeden yutulur.

Emirdağ yöresinin beslenme kültüründe arabaşı çorbası ve hamuru önemli bir yere sahiptir. Yörede yıllardır devam eden arabaşı çorbası yeme geleneği soğuk kış aylarında dost sohbetlerinin vaz geçilmezlerindendir. Daha çok köylerde tüketilen bu yemek büyük sinilerile yer sofralarında yerini alır.

  • Okunma: 15421

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • DEMİR

    kuzu koluyla arbaşıyı hiç görmedim tatmadım olmaz da kırmızı etle arabaşı olmaz tavşanla yapıyorlar o da olmaz .culuk tavuk horoz kaz belki karınla da gördüm ama kırmızı etle olmaz.