Belçika’da Emirdağ Kabağı Yetiştiriyor

Haberler / Güncel

Belçika’da Emirdağ Kabağı Yetiştiriyor

Aslen Emirdağlı olan evli ve beş çocuk babası Mehmet Çelik, Yenivatan’a verdiği özel röportajda, denemek amacıyla getirdiği kabak tohumlarının tutmasıyla, Emirdağ kabaklarını Belçika’daki Emirdağlılara sattığını ifade etti.

Önce Adapazarı kabağı

Hikayenin bir gün Adapazarı yakınlarından arabasıyla geçerken başladığı anlatan Mehmet Çelik, “Yol kenarında kabakların satıldığı bir tezgah gördüm. Arabamla yanaştım ve Belçikalı çiftçi komşuma hediye etmek üzere tezgahtan bir kabak satın aldım. Kabağı Belçika’ya getirip, çiftçi komşuma hediye ettim ve kendisi kabağı tarlasına dikti. Bir gün bana gelip, kabağın tuttuğunu söyledi. Baktık ki, kabak tuttu, zamanla tarlanın tamamına kabak ektik.” dedi.

Sonra Emirdağ kabağı

Aradan bir yıl sonra bu sefer Emirdağ’dan kabak tohumları getirdiğini ifade eden Mehmet Çelik, “Emirdağ kabağı da tuttu. Beş yıldır Emirdağ’dan bu şekilde tohum getiriyorum. Çiftçi komşum, her yıl tohumları ekiyor ve kabakları yetiştirdikten sonra Emirdağlı arkadaşlara satıyoruz. Kabaklar yetiştikten sonra aşırı rağbet görüyor. Öyle ki, bazen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyorum. Arabamla bazen günde iki turne yapıyorum ve o bile yetmiyor. Müşterilerimizin yaklaşık yüzde doksanı Türk. Bazen Belçikalılar da satın alıyorlar ama onlar genelde dekor olarak kullanmak için alıyorlar ve belli bir zaman sonra kabak çürüdüğü zaman, çöpe gidiyor. Bizim Türkler genelde kabak yapmak için alıyorlar. Hatta müşterilerimizin arasında Chaussee de Haecht’taki lokantalar da var.” diye konuştu.

Her yıl bin kadar kabak yetişiyor

Mehmet Çelik, “Komşumun toplamda beş tane tarlası var ve bu tarlalarda her sene toplamda bin kadar kabak yetişiyor. Burada şunu iyi bilmek lazım. Bu tohumlar her yerde tutmaz ve bu kabaklar her yerde yetişmez. Ancak tohumlar bizim burayı sevdi ve çok iyi yetişiyor. Çiftçi komşumun bu işi iyi bildiğini de belirtmek gerekir. Hangi tür gübre atılacağını iyi biliyor.” şeklinde konuştu.

Artık kimseye yük olmayacak

Çelik ailesinde kabak sevgisinin çok eskilere dayandığının altını çizen Mehmet Çelik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Ailecek kabağı çok severiz. Eskiden ben kabağı Emirdağ’dan Belçika’ya kadar arabamda getirirdim. Ve benim gibi yapan çok sayıda vatandaş var. Hatta uçakla gelen vatandaşların gelmeden önce kabağı keserek parçalara ayırdıklarını da biliyorum. Kabak tohumlarını buraya ekerken, açıkcası hem kendimi hem de diğer vatandaşları düşündüm. Bu sayede artık ne bana ne de diğer vatandaşlara yük olacak.
Kaynak yenivatan.be-Cafer Yıldırımer

  • Okunma: 4925

Yorumlar (0)Yorum Yap