Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Küreselleşme, yabancı terminolojideki ismiyle Globalleşme günümüzün en çok konuşulan ve tartışılan konularından biri. Bu konuyla ilgili çok sayıda makaleler yazıldı, konferans ve sempozyumlar düzenlendi. Karşı çıkanlar da oldu, destekleyenlerde…

Ülkemizde baktığımızda ise “ Türkiye çok iyi yolda gidiyor, İstanbul finans merkezi oluyor” sloganları küreselleşme olgusuna verilen desteği açıklamaya yetiyor. Ancak bunu söyleyenler buraların kontrolümüzden çıkarak serbest bir bölge haline geldiği gerçeğini göz ardı ediyorlar. Bu konuda Chas.T.Main şirketi eski Şef Ekonomisti ve  “ Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları adlı kitabın yazarı John PERKINS’in şu sözlerine yer vererek konunun vahametine dikkat çekmek istiyorum. Kitabın Önsözünde olup bitenleri kısaca şöyle açıklıyor John PERKINS;- Biz ekonomik tetikçiler küresel imparatorluğun yaratılmasında gerçekten sorumlu olanlarız. Ve birçok farklı şekillerde çalışırız. Belki de en sık kullanılanı, öncelikle şirketlerimize uygun kaynakları olan ülkeleri bulur ve gözümüzü üstlerine dikeriz. (petrol gibi) Ardından Dünya Bankası veya onun kardeşi başka bir organizasyondan o ülkeye büyük bir kredi ayarlarız. Fakat para asla gerçekte o ülkeye gitmez. Ülke yerine o ülkede projeler yapan kendi şirketlerimize gider. Enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar… Bizim şirketlere ilaveten o ülkedeki  birkaç insanın kar sağlayacağı şeyler. Bunlar toplumun çoğunluğuna yaramaz. Yine de o insanlar, yani bütün ülke bu borcun altına sokulur.  Bu borç ödeyemeyecekleri kadar büyüktür ve bu da planın bir parçasıdır. Ve geri ödeyemezler….

Ardından, biz ekonomik tetikçiler onlara deriz ki:
“ Dinleyin! Bize bir sürü borcunuz var. Borcu ödeyemiyorsunuz. O zaman petrolünüzü petrol şirketlerimiz için oldukça ucuza satın. Ülkenizde askeri üs kurmamıza izin verin veya askerlerimizi desteklemek için dünyanın bir yerlerine asker gönderin. Irak gibi veya bir sonraki Birleşmiş Milletler seçiminde bizimle beraber oy verin”

Elektrik şirketlerini özelleştiririz. Sularını ve kanalizasyon sistemlerini özelleştiririz ve ABD şirketleri veya diğer çok uluslu şirketlere satarız. Bu mantar gibi biten bir şey ve çok tipik. IMF ve Dünya Bankası bu şekilde çalışır. Ülkeyi borca sokarlar ve bu öyle büyük bir borçtur ki ödenemez. Ardından yeniden borç teklif edersiniz ve daha fazla faiz öderler. Koşullara bağlı ve iyi bir yönetim talep edersiniz. Aslında bu onların kaynaklarını satmalarını sağlar. Buna sosyal hizmetleri, teknik şirketleri, bazen eğitim şirketleri de dahildir. Adli sistemlerini, sigorta şirketlerini yabancı şirketlere satarız. Bu ikili, üçlü, dörtlü bir darbedir!

Evet, gerçekten de bu Ekonomik Tetikçi’ye  kulak asmamız gerekiyor. Günümüzde yaşayarak şahit olduklarımız bu itirafları doğrulamaya yetiyor. Birkaç örnek vermek gerekirse;   Elektrik şirketleri özelleştiriliyor,  Sigorta ve Banka hisselerinin çoğu yabancı şirketlerin elinde, iletişim ağlarının hemen hemen hepsini yabancı şirketler yönetiyor,  Limanlar yine birer birer özelleştiriliyor ve buna benzer daha birçok örnek var. Sağlık sistemi özel sektöre devrediliyor. Demek ki bu itiraflardan anlaşıldığı kadarıyla gelecekte el değiştirmesi muhtemel  2 temel alan kalıyor geriye. Biri Adli Sistem diğeri ise Eğitim Sistemi. İşte küreselleşme dediğimiz olgu bizi bu noktaya taşıyor. Kaynaklarımız küresel güçlerin çıkarları doğrultusunda kullanılıyor. Ortaya çıkan yalancı bahar ardından da fırtına getiriyor. Bu da daha çok insanın işsiz kalarak ailelerin yıpranmasına neden olan sosyolojik vakaları beraberinde getiriyor. Aslında biz değişiyoruz,  küresel güç oluyoruz diye kendi kendimizi kandırıyoruz. Evet değişen bir şeyler gerçekten var. O da değişen dünyada  kaynaklarımızı kullanan güçlerin değişimi. Hepsi bu….        

  • Güncelleme: 05.11.2009 00:24
  • Okunma: 4107

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • ramazan koçak

    güzel söylüyorsun eline sağlık ama ne yapmak lazım, hayvancılık ve tarım şehri emirdağ bile istanbula eskişehire bursaya izmir ve ankaraya göç verir oldu bizim ülke olarak sıkıntımız -- ---- üretemiyoruz---- sadece laf üretiyoruz icraat yok ...

  • Mustafa Altun

    Çok güzel ve değerli bir emek olmuş, halkımızın bunları bilmesi gerekli, saygılar

  • faki edeer

    ve osmanli gibi yilmasakda herseyimiz batinin olur lozanin intkami alinmis olur
    sevgili hemseim duyar olmana sevindim ama cok az ^duyarli insanimiz var