Brüksel'de Aşure Günü

Haberler / Güncel

Brüksel'de Aşure Günü

Belçika Diyanet Vakfı’na bağlı Fatih Camii yönetimi, Muharrem ayı dolayısıyla, Schaerbeek ilçesinin en önemli caddesi olan Haecht caddesi üzerinde yer alan caminin önünde aşur dağıttılar. Namaz için camiye gelenlerin yanı sıra sokaktan geçenlere de dağıtılan çok sayıda aşure kısa sürede tükendi. Sokaktan geçen Belçikalılara da aşure verilirken, aşureyi alan Belçikalılara Aşure günü ile ilgili Fransızca kısa bilgiler aktarıldı.

Aşure dağıtımı sırasında vatandaşlarla ilgilenen Fatih Camii’nin resmi İmamı Ömer Bektaş, Aşure günü ile ilgili yaptığı konuşmada, “ Hem dinimizde, hem örf, adet ve kültürümüzde Muharrem ayı, aşure günü önemlidir. Peygamberimizin Muharrem ayı ile ilgili Aşure yemeği ile ilgili övgüsü vardır. Bu ayda oruç tutanların büyük sevaplar kazanacaklarına dair Peygamberimizin hadisli açıklamaları vardır. Muharrem ayında yaşanan bir takım güzel hadiseler olduğu gibi müessif, hüzün verici, bizi kederlere gark edici Kerbela olayı hadisesi de vardır. Aşure gününleri bu olayı bizlere hatırlatmaya vesile oluyor. Kerbela hadisesinden dersler çıkarmamız lazım, ibretler almamız lazım.” dedi.

“Kerbela’yı anlayamamışız”

Ömer Bektaş, “Bugün Kerbela olayını iyi okuyamadığımız için, iyi anlayamadığımız için hala Kerbelalar, içimizde, çevremizde ve bütün dünyada hala yaşanmaya devam ediyor. İslam topraklarında, Ortadoğu’da, tarihin önemli başkentlerinde bugün ateşler yükseliyor, dumanlar yükseliyor. Burada cahilane bir şekilde Müslümanlar birbirlerini maalesef katledebiliyor. Çünkü biz Kerbela’yı hala anlayamamışız. Hz Hüseyin as Efendimizi, Hak, Adalet, şefkat ver merhametin yanında olanları hala anlayamamışız. Zaman zaman ülkemiz içerisinde de bu tür müessif hadiseler yaşanabiliyor. 15 Temmuz bunun bir örneğidir. Aşure gününde Kerbela olayının da yaşandığı bu günün yıldönümünde bu hadiseleri gözden geçirip tedbirler almamız gerekiyor. Aşure yemeği Hazreti Nuh Aleyhisselamın, malum tufan olayı bittikten sonra yapılan bir yemektir. Biz o geleneği sürdürüyoruz. Bu yemekten kardeşlik çıkar, kardeşlik pekişir, birlike ve beraberlik daha kuvvetli hale gelir düşüncesiyle bu yemeği yaptık ve buradan geçen herkese ikram ettik.” diye konuştu.

Cafer Yıldırımer

  • Okunma: 2914

Yorumlar (0)Yorum Yap