Burs Alan Öğrencilerle Anket Çalışması

Haberler / Güncel

Burs Alan Öğrencilerle Anket Çalışması

ESOGÜ tarafından “Yerel Gelişme Bağlamında Emirdağ İlçesinin Kültürel-Sosyolojik Değişim Süreçleri; Sosyo-Ekonomik Gelişim Düzeyi Değişimlerinin Tespiti ve Göç İlişkisi (1950-2124) konulu bilimsel Araştırma Projesi kapsamında Eskişehir’deki Kanaat Önderleri Anketi çalışması için Emirdağlılar Vakfı ile işbirliği yapan ESOGÜ’lü Projede görevli akademisyenler, Emirdağlılar Vakfından burs alan öğrencilerle buluşarak, bu proje kapsamında görev alacak öğrencilerle, Vakfın binasında toplantı yaparak, anket çalışması konusunda öğrencileri bilgilendirdiler.

ESOGÜ’ den bu projeyi yürüten, İktisat Fakültesi, Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Kartal başkanlığında, İktisat Fakültesi, İktisat Politikası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Dağdemir, Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz, İktisat Fakültesi, Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Rukiye Tınas ve Yüksek Lisan Öğrencisi Ece Çim, Emirdağlılar Vakfındaki toplantıda anket çalışmasında görev alacak öğrencilere, Eskişehir’deki Emirdağlı Kanaat önderlerine sorulacak sorularla ilgili detaylı bilgi verdiler.

Emirdağlı olan ve bu çalışmaların başındaki Doç. Dr. Zeki Kartal “Türkiye'de başlattığımız ve büyük ölçüde ilk ayağını başarı ile tamamladığımız Emirdağ Projesi’nin Emirdağ ve Belçika ayağını tamamladık, Bu proje için Emirdağ’da 69 köy tarandı. Belçika’da Emirdağlıların yoğun olarak yaşadığı bölgeler tarandı. Şimdi aynı tarama ve anket çalışmalarımızı Eskişehir’de yapacağız.Bu maksatla, Emirdağlılar Vakfından burs alan öğrencilerimizlebir anket ekibi oluşturmak istiyoruz. Çalışmalarımızın her aşamasında bize destek olan Emirdağlılar Vakfına ve özellikle Göçün 50. Yılında büyük bir organizasyonla Göç Çalıştayı’nı hazırlayan ve bunu kitaplaştıran, Belçika’ya ilk gidenlerin fotoğraf sergisini açan E.Albay Mesut Acet’e çok teşekkür ederiz. Bu çalışmamızda da bize en büyük desteği verdi.” dedi.

Prof. Özcan Dağdemir’de; “Emirdağlıların göçle birlikte geçirdikleri sosyolojik değişimin belirlenmesi, ilçenin ekonomik gelişime potansiyelinin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle, Emirdağlıların sosyo - ekonomik yapısındaki değişim dinamiklerinin belirlenmesi çalışmanın önemli bir konusunu oluşturmaktadır. Emirdağ ilçesinin tarımda, sanayide ve turizmde potansiyelinin, uzmanlaşma alanlarının tam olarak belirlenmesinden sonra Emirdağ ekonomisinin bölgesel ve küresel pazarlara ( Eskişehir-Belçika) entegrasyon imkanlarının araştırılması da konunun önemli bileşenlerinden bir tanesini oluşturmaktadır.” Dedi.

Projenin amacını ise yine Emirdağlı olan Yrd. Doç.Dr. Rukiye Tınas; “'Göç, Emirdağ ilçesi açısından siyasi, kültürel, sosyal ve iktisadi sonuçlar doğuran bir olgudur. Buradan hareketle araştırma projesinin amaçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: İlçenin sosyo - ekonomik gelişme düzeyi ile göç olgusunun birbirini karşılıklı olarak nasıl etkilediğinin ortaya çıkarılması aktüel sosyo - ekonomik gelişme düzeyinin, ilçenin mevcut potansiyeli de dikkate alınarak nasıl geliştirilebileceğinin belirlenmesi, yerel dinamikleri harekete geçirecek yapıların oluşturulması, Emirdağ'da herkesin yaşam kalitesini iyileştiren ve ekonomik faydaları artıran sürdürülebilir gelişmeyi gerçekleştirmek için yerel aktörlerin birlikte çalışmasını ve yönetişimini sağlamak Emirdağlı yerel ve diasporadaki girişimcilere; yerel siyasetçilere, kamusal ve sosyal aktörlere referans olmak, Emirdağ ekonomisinin bölgesel (Eskişehir) ve küresel pazarlara (Brüksel, Gent) entegrasyonunu sağlamak, Emirdağ'a yönelik stratejiler geliştirmektir'' diyerek açıkladı.

  • Okunma: 2669

Yorumlar (0)Yorum Yap