Emirdağ Ağzı, Ulusal Makalelere Konu Oluyor

Haberler / Kültür Sanat

Emirdağ Ağzı, Ulusal Makalelere Konu Oluyor

Özcan Türkmen'in Emirdağ kültürüne kazandırdığı Emirdağ Ağzında Atasözleri ve Deyimler kitabı, birçok ulusal yayında değerlendirmeler almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Folklor Araştırmacısı Nail Tan’ın TDK yayın organı Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi Cilt: CXIV Sayı: 795 Mart 2018 sayısının (92-101.) sayfalarında Emirdağ Ağzında Atasözleri ve Deyimler Kitabı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tan değerlendirmesinde kısaca şunları kaydetti; "Öncelikle her söz derlemesini şükranla karşılıyor, dilimize önemli bir hizmet sayıyoruz. Bu sebeple Özcan Türkmen’i ve kitabı yayımlayan Emirdağ Belediye Başkanlığını Başkan Uğur Serdar Kargın’ın şahsında kutluyoruz. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Kitabı hazırlayan Ö. Türkmen, doğma büyüme Emirdağlı… Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğünden Eylül 2014 ayında emekliye ayrılmış. emeklilik döneminde daha önce başladığı kitap ve gazete köşe yazarlığına, halk kültürü araştırmacılığına önem vermiş. Ağabeyi (E) MEB Başmüfettişi Şükrü Türkmen’le 2013 başında yayımladığı, 2017’de ikinci baskısı yapılan Örnekleriyle Emirdağ Ağzını, yazımıza konu olan yeni kitabı takip etmiş.

Yazarın, “Kitabımı Emirdağlılar için yazdım, Emirdağ Belediyesi bastı.” deme hakkı elbette var.

Kitabın bizce en önemli, en değerli yönü; Türkçeye kazandırdığı, unutulmaktan kurtardığı söz varlıklarıdır. Bunlardan bir bölümü yazılı kaynaklara ya hiç geçmemiş ya da çeşitlemeleri yer almıştır. Bazılarının ise derleme yöreleri farklıdır. Kitaptaki 3215 söz varlığı dikkatlice taranıp sözlüklerle gerekli karşılaştırmalar yapıldığı takdirde, sözlüklere girmesi gereken önemli miktarda söz varlığıyla tanışacağımıza inanıyoruz.
Sonuç:
Keşke Özcan Türkmen’in kendi ilçesi için yaptığı derleme, diğer ilçeler için de yapılabilse. Ancak metotlu, daha bilinçli olarak... Biz yine de 2017 Türk Dili Yılı’na armağan ettiği bu derlemeyi şükranla karşılıyoruz. İkinci baskının daha mükemmel olacağından hiç şüphemiz yok..."

  • Okunma: 3561

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Özcan Türkmen

    Teşekkürler Emirdağ.gen.tr....
    Hatırınız var olsun.
    Mubabbetle....