Emirdağ Cevaplıyor-1

Haberler / Özel Haber

Emirdağ Cevaplıyor-1

Emirdağ’da gündemde olan Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması yazı dizisinin ilkinde konularımız EYAD Başkanı Metin Edeer, Eskişehir Emirdağlılar Vakfı Başkanı Dr.Orhan Özkır, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Muhsin Konuk ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili adayı Bekir Kasap. #emirdagcevapliyor ‘un ilk yazısında görüşlerini dile getirdiler.

EYAD Başkanı Metin Edeer:
“Birkaç arkadaş bu konuda baya ısrarla yazıp çiziyor. Sosyal medyada konuyu paylaşıyor. Zor gibi görünüyor bence böyle bir olay. Çünkü Eskişehir bizi istiyor mu bir de o pencereden bakmak gerekiyor. Biz Eskişehir’e bağlanırsak -pek inanmıyorum da- Eskişehir’in şu anki kazalarının en büyüğü olacağız bizi kabullenmek isteyecekler mi? Afyon Emirdağ gibi sınırları Konya’ya dayanan bir kazayı kaybetmek ister mi? Eskişehir'deki Emirdağlılar birini ne kadar tutuyorlar, bir de biz üstlerine varacağız. Büyükşehire 110 km mesafe var ne kadar hizmet alabiliriz? Bunlar hep masaya yatırılır öyle yola çıkılır. Bence Emirdağ halkı bu fikrin neresinde ufak da olsa bit sondaj yapılmalı, yoksa kendi kendimize gelin güvesi mi oluyoruz?”


Eskişehir Emirdağlılar Vakfı Başkanı Dr.Orhan Özkır:
"Bu kararı verecekler öncelikle Emirdağ'da yasayan hemşehrilerimiz ve siyasi yöneticilerimizdir. İnsanların öncelikle Eskişehir ile ilgili ekonomik ve sosyal bağımızı iyi irdelemeleri gerekiyor. Anlık siyasi kayıplardan ziyade gelecek neslin sosyal ve eğitim düzeyini düşünmek gerekiyor. Aşağı yukarı 6 yıl önce bu konuyu vakıf olarak gündeme getirdiğimizde Emirdağlı ve Afyondaki siyasilerden tepki almıştık. Bu konu bizlerden ziyade gelecek neslimizin Türkiye toplumundaki yerini ve konumunu ilgilendirdiğinden herkesin gönül vermesi gereken bir konu olduğundan şimdilik vakıf olarak siyasi otoritelerin tavrını takip etmekteyiz. Vakıf olarak ağırlığımızı ve net tavrımızı göreceğinizden emin olabilirsiniz."


Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Muhsin Konuk:
“Her şeyden evvel, her olayda olduğu gibi bu olaya da hissi yaklaştığımızı belirtmem gerekiyor. Emirdağ insanının en övünülecek yanı, belki de binlerce yıldan bu yana (her ne kadar yerleşik hayata geçmiş olsak da) eski atalarımızın davranış tipini asla değiştirmedik. Dikkat edin Ertuğrul dizisinde olan olayların benzeri neredeyse 1000 yıldır farklı isimlerle aynen yaşanıyor benim memleketimde. Bu durum 1200’lü yıllardan önce de aynıydı. Çünkü, bizi ancak bizimle yıkabiliyorlar.
En önemli karakteristiklerimiz; çok duygusal olma, birbirini çekememe, bir olup iri ve diri olamama. Hal böyle olunca da elimize geçen fırsatları dayanışma kültürünü geliştiremediğimiz için hep kaybediyoruz. Arkasından da feveran edip duruyoruz.
1980 öncesi Erzurum ili Olur ilçesinde bir öğretmen vardır. “Komünist Hüseyin” diye anılır o dönemde. Seçimler yaklaşır ve Olur’dan bir kişi MHP’den aday gösterilir. Seçimler yaklaşmaktadır ve CHP konvoyu ilçeye yaklaşınca onları şehrin dışında karşılayarak şöyle seslenir: “Arkadaşlar ben sizin dava arkadaşınızım, bunu biliyorsunuz, ancak benim ilçemden bir aday var. Olur ilçesi tarihinde bir fırsat yakaladı. Kusura bakmayın ben sizi buraya sokmam. Biz bu şansı değerlendirmek zorundayız” der. Şimdi bu yaşanmış olayı göz önüne alalım ve halimize şöyle bir bakalım. Neden hep bir dağılmışlık sergiledik/sergiliyoruz? Aynı partiden birden fazla aday adayımız neden oldu? Oyunu neden kurallarına göre oyna(ya)madık? Hiç kimse bu konuda düşünmüyor.
Eskişehir’e bağlanabilmek için bir sürü kanuni süreç gerekiyor. “Haydi Eskişehir’e bağlanalım” demekle bizi hemen oraya bağlayacaklar mı? Bu işler tamamen birer strateji ve hesap işi. Diyelim ki bağlandık, ne olacak? Eskişehir siyasileri “biz de sizi bekliyorduk gelin size tüm vekil adaylarımızı verelim” mi diyecekler? Eskişehir’de halen abartılı olsa da 150,000 civarında Emirdağlı hemşerimiz yaşıyor. Orada her partideki 3 adaydan biri Emirdağlı mı? Bunların hiçbirisine evet cevabı vermek mümkün değil. O zaman bize düşen; kendimize gelmek, bir yol haritası çizmek ve şaşmadan bu yolda ilerlemek gerekiyor. Aklın söylediği bu ama ya heveslerimiz ne diyor? İşte mesele de burada. Heveslerimizi bir kenara koyup, Olurlu Hüseyin öğretmenin yaptığını yap(a)madığımız sürece havanda su dövmekten öteye bir şey yapmamış oluruz. Demem o ki, oyunu kurallarına göre oynamak, oyun kurucuları yetiştirip meydana salmak, birlik ve dirlikten taviz vermemek gibi düsturlar bu işin omurgasını oluşturuyor.”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili adayı Bekir Kasap:
“Afyon zaten kan kaybediyor. Emirdağ’dan asla vazgeçmez. Organize sanayinin gelişme eğilimi ve yurt dışından Emirdağlı yatırımcı gelme olasılığı da Afyonun Emirdağ'dan vazgeçme ihtimalini yok eder. Sonuç olarak bir temenniden ibaret kalır. Ve Emirdağlıların birlikte hareket etmemeleri hangi ile bağlanmak sonucu değiştirmez.”


#emirdagcevapliyor devam edecek...

  • Güncelleme: 20.04.2015 07:31
  • Okunma: 4379

Yorumlar (7)Yorum Yap

  • Kaptan

    SANKI EMIRDAG ESKISEHIRE KATILIRSA KALKINACAKMI ?
    SIMDIYE KADAR UMUTLARINI AFYONDA BULAMADILAR ESKISEHIRDE BULACAKLAR ? ETRAFA BAKILIRSA EN ZENGIN KAZA EMIRDAG AMA DEGERLENDIREMIYORUZ ? PARTI KAVGASI CEKEMEMEZLIK VE IS ADAMLARI BASKA SEHIRLERE YATIRIM YAPIYORLAR YURTDISINDAKILERDE YA YASADIKLARI ÜLKELERDE EV YATIRIM YAPIYORLAR YADA ESKISEHIRDE EV DAIRE ALIYORLAR ? ESKISEHIRE KATILIRSA EMIRDAG SANKI KALKINACAKMI YINE AYNI OLACAK ?

  • emirdagli

    bu yapilan yorumalara kesinlikle katilmiyorum cikin sokaga bi sorun bakalim yasli kesime ve orta yastaki emirdaglilara afyonumu iyi biliyolar eskisehirimi yoksa adamlar hastaneye afyona gidiyolar bi kurumda isi oldumu afyona gidiyolar en onemlisi sskda isi olan bir orda yastaki bir emirdagli avucun iciyle komus gibi buluyo kimse kusura bakmasin hadi biz gencler nerde inip nerde binecegimizi iyi biliyoz eskisehirde ama bizim orta yastaki grupla yasli grubu afyonu iyi biliyo birakalim biz bu isler

  • Eskişehir"de yaşayan bir Emirdağlı

    Önceki yorumum buydu
    "Emirdağ'ın Afyonkarahisara mesafesi 70 KM
    Eskişehir'e mesafesi 100 Km öncelikle coğrafi olarak Eskişehir'e Emirdağ'ın bağlanması mümkün gözükmüyor gibi ancak denemeye değer gibi geliyor bana
    Eskişehir'de 100 bin emirdağlı yaşıyor ancak 100 bin nüfusun birlikte hareket etme yeteneği şu anda ortada yok. Bu yetenek ortada olsaydı böyle mümkün olmayacağı değerlendirilen istekler kabul görürdü. Eskişehir penceresinden Emirdağ'ından görünenler bu şekilde"
    dört görüşle ayn

  • Özcan

    Bekir kasap sende lütfen bırak şu milletvekilliği sevdasını kaç seçimdir giriyorsun ne oldunda şimdimi kazanacaksın havada bulut sen milletvekilliğini unut birde başkaları gelsinde aday olsun kapiş

  • FATİH

    Muhsin Bey çok güzel bir cevap vermiş. Olayı tüm yanlarıyla değerlendirmiş. Aslında tek başına yeterli bir cevap.

  • Seref Vuran

    sadece su soruyu kendi kendimize sormamiz gerekiyor,acaba Eskisehire baglaninca Emirdagin butun sorunlari bitecekmi.Bence gerçekçi olmamiz gerekiyor hiç bir sey eskisinden daha güzel olmayacak.

  • turk milliyetcisi

    sn eyad baskani metin beyin dusunceleri akla en uygun olani acaba afyon bizi birakacakmi?