Emirdağ Şehitleri-Can Hacıoğlu

Haberler / Kültür Sanat

Emirdağ Şehitleri-Can Hacıoğlu

Yakından tanıma fırsatı bulduğum için, her zaman kendimi bahtiyar saydığım başta ‘Şu Çılgın Türkler ‘ kitabı olmak üzere, yakın tarihimizle ilgili pek çok kitabın yazarı Turgut Özakman’ı biz kez daha rahmetle anarak söze başlıyorum.
Eğer, rahmetli Özakman ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabını yazmasaydı, bizler tarihimizde önemli bir yer tutan Emirdağ eşrafından ‘Deli Battal’ın öyküsünü bilmeyecektir. Hâlbuki Çanakkale Savaşlarından bu tarafa Kurtuluş Savaşımız tamamlanıncaya kadar, hatta bugün üniter devletimizin savunmasında ne şehitler verdik. Vermeye de devam ediyoruz.
Özakman kitabında Emirdağ eşrafından ‘Deli Battal’dan bahsederken şunları yazar: ”Kurtuluş Savaşının başarıya ulaşması için Mustafa Kemal millete başvurur. Herkes mal varlığının bir kısmını orduya bağışlayacaktır. Emirdağ kaymakamı milletin tepkisini merak etmektedir. Olay belediye hoparlöründen halka duyurulur. Belediye başkanı ile kaymakam, kaymakamlıkta halkın cevabını bekler. İlk önce ‘Deli Battal’ gelir. Elinde suları damlayan bir çift çorap vardır. Bir çift çorabından başka bağışlayacağı bir şeyi olmadığını söyler. Çorapları yıkayıp getirmiştir. Kaymakam ile belediye başkanının gözleri dolar. Millet ordusunun yanındadır”.
Özakman’ın ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabında Kurtuluş Savaşının ateşten günlerinde Emirdağ’da her yaştan pek çok insanla ilgili ilginç anılar vardır. Mesela, Türk Askeri bir boşluk bularak Emirdağ’a gelir. Çok kısa süre sonra Yunan Ordusu geri gelecektir. Yunan Ordusu, yalnız yaşayan bir Emirdağlı kadının evine orduyu uzun süre idare edecek yiyecek depolanmıştır. Türk Ordusu’nun Yunan Ordusunun bu erzak deposunu tahliye edecek zamanı yoktur. Emirdağlı Türk Kadını Türk askerinden evinin ateşe verilemesini ister. Türk kadının bu tavrı karşısında herkes duygulanır. Kadın bir başka Emirdağlının evine taşınır. Yunan’ın erzak deposu ateşe verilir.
Emirdağlı olan ancak uzun yıllardır Eskişehir’de yaşayan değerli dostumuz Fikret Fıçıcı, yazdığı ‘Emirdağ Şehitleri’ isimli kitabını getirince, aklımıza Turgut Özakman’ın ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabında Emirdağ ve Emirdağlının kahramanlıklarına yer verdiği geniş yazı aklımıza geldi.
Emirdağ’ın Salihli köyünde dünyaya gelen Fikret Fıçıcı, kamu kurumlarında ve özel sektörde ziraat teknisyenliği yaptıktan sonra, emekli oldu. Gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Çeşitli derneklerde ve vakıflarda yöneticiliklere ve üyeliklerine devam ediyor. Fıçıcı, kendi ifadesine göre tarihte pek çok kahramanlık gösteren, şehitler veren gazileri olan bir ilçenin bu konuda yazılmış bir tarihi vesikası olmadığını görünce oturur bu kitabı yazar.
145 sayfalık kitapta Emirdağ’ın Çanakkale ile Kurtuluş Savaşında verdiği şehitler var. Ayrıca ‘Deli Battal’ gibi gazilerinin öyküleri de kitapta görülebilir. Fıçıcı, kendi imkânları ile bastırdığı bu kitabın çok sayıda kopyasını, Emirdağ kaymakamlığı aracılığı ile okullara ve kütüphanelere dağıttı. Emirdağ’ın şehitlerini merak eden kitabı bularak okuyacak.
Kitabın bir özelliği daha var. Emirdağ’da şehit düşen gazi olan askerlerin isimleri, köy köy verildi. Yani, hangi köyde kaç şehit ve gazi var. Kitabın incelemesi ile bulunabilir.

Eskişehir’de de böyle bir çalışma yıllar önce yapılmıştı. Ancak, o çalışmanın yer aldığı kitabın bugün bulunması imkânsızdır. Ayrıca, üzerinden çok yıllar geçti. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere, ülkemizin bütünlüğü uğruna canlarını şehit vermiş Eskişehirlileri bir kitapta toplamak gerekiyor. Mutlaka bir Eskişehirli çıkarak bu konuda ciddi bir çalışmayı ortaya koyacaktır.

  • Okunma: 2871

Yorumlar (0)Yorum Yap