Emirdağ'da Ketencilik Tohumu Üretimi Başladı

Haberler / Ekonomi

Emirdağ'da Ketencilik Tohumu Üretimi Başladı

Türkiye'de jet yakıtı ve yemeklik yağ ile biyodizel ihtiyacını azaltmada kullanılan bitkilerden biri olan ketenciğin Emirdağ’da üretimi için çalışmalar başladı. Eslem Tarımcılık tarafından yapılan çalışmalarda Emirdağ’daki kuru tarım olarak kullanılan tarlalardan sadece arpa ve buğday ekimi yapıldığı tespit edildi ve Emirdağ ve köylerinde hangi ürünün ekildiğinde daha fazla kar elde edileceğiyle ilgili bilimsel çalışmalar gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmaların ardından Emirdağ’da ketencik tohumunun daha ucuza ekildiği, zahmetsiz ve iş yükü olmadan üretimin yapıldığı ve ürün kar oranının yüksek olduğu İlhami Özer tarafından belirlendi. Özer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada firması Eslem Tarım tarafından alım garantili ürün için çiftçilerle bir araya geldiğini Emirdağ ve köylerinden ciddi talep olduğunu dile getirdi.

Özer açıklamalarına şöyle devam etti; “ Alım garantisi var, tarımsal sözleşme garantisi ile ekim yaptırıyoruz. Bioydizele uygun olduğu gibi, tıp ve gıda alanlarında da değerlendirilebilen bir bitki… Su ve gübreleme ihtiyacı da çok az olan bir bitki. Nadas zamanı da ekilebilen, tarlayı yormayan bir bitki. Örnek verecek olursak 1 dekara mimzer, tohum, gübre ve biçim maliyeti 170 TL civarında tutuyor. Sulama yok, ilaç yok, hormon yok, işçilik yok! Ekim ayı tarlaya ek, nisan ayı sonuna kadar uğrama! Alım garantili ürünü yine bizler sözleşme karşılığı alıyoruz. Minimum 2 TL ile yapılan alımlarda ketencik tohumunun yağ oranı yükseldikçe 10 TL’ye kadar alımlarımızı gerçekleştiriyoruz ve kantar başında ödemelerimizi peşin gerçekleştiriyoruz. Emirdağ ve köylerinde dekar başına 350 kg ile 650 kg arasında tohum elde ediyoruz. Ürünlerimizin ekiminden biçimine kadar tüm işlemlerini bizzat biz takip ediyoruz.” dedi.

Kendisiyle iletişime geçecek olan çiftçilere yerinde uygulamalar ve ürün hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini dile getiren Özer, 0545 488 24 84 numaralı telefondan merak edilen tüm sorulara cevap verdiğini de dile getirdi.

Video

  • Okunma: 5380

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Emirdagli

    Biz bu işe girmeyi ciddi şekilde düşünüyoruz Emirdağli hemşehrilerimiz e tavsiyem onlarda bu işe girsinler iyi para var hemde çok iyi