Fırıncılar Konuştu: Zarar Ediyoruz

Haberler / Güncel

Fırıncılar Konuştu: Zarar Ediyoruz

Emirdağ'da hizmet veren fırıncı esnaflarından Ticaret odası 5. meslek komitesi gıda üretim üyesi Muhammet Demircan (İmparator Ekmek) da konuyla ilgili bir açıklama yaparak şu anda ürettikleri ekmekten dolayı zararda olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Biz kara fırın fırıncıları olarak kara fırın işletmeciliği yapıyoruz. Fırınımızda kara fırın ekmeği çıkartıyoruz. Biz, kara fırında 4 kişiyle en fazla 1500 adet ekmek çıkartıyoruz, 250 gram ve şu anda 75 kuruş olan ekmek. Bunu satabilmek için de bir tezgahtar bir şoför gerekiyor. Onlar şu anda bizde mevcut. Bize Ticaret Odası tarafından verilen 46 kuruş fiyat bedeli TÜBİTAK’tan alınan fiyat bedeli. TÜBİTAK’tan alınan fiyat tünel fırında üretilen ekmek için geçerli. Tünel fırında en az 40 bin adet ekmek üretilmekte. Ve bu rakam 150-200 bine kadar çıkabilmekte. Tünel fırında çalışan sayı azdır. Çünkü tünel fırında; baştan un, su, maya ve katkı dökülüyor sonunda ekmek olarak çıkıyor. Az personelle çok ekmek çıkartılır. Burada giderler de düşüktür. Ama Emirdağ’da bulunan fırınların tamamı kara fırındır ve giderler fazladır, kalite birinci sınıftır. Yani kara fırındaki malzemeler daha kalitelidir. Biz burada 74 liralık un kullanıyoruz. Tünel fırına nazaran giderlerimiz fazla. Bizim şu anda çıkardığımız ekmek ortalama 1000-1100 adettir. Bu giderlerin altında ezildiğimiz için, biz zam istedik. Fakat zam isteğimiz olumlu olmadı. Burada Ticaret Odası TÜBİTAK’tan alınan fiyatı baz alıyor, ancak biz belirttiğim gibi kara fırın ekmeği çıkarıyoruz ve çevre il-ilçelerde kara fırın ekmeği fiyatının baz alınması gerekmekte.

“ÇEVRE İL VE İLÇELERDEKİ KARA FIRIN EKMEK FİYATI BAZ ALINMALI”

Biz, bugün çevre ilçelerin kara fırından çıkan ekmeklerine baktığımız zaman; Çay, Bolvadin, Sandıklı, Çeltik, Yunnak, Afyon Merkez’de 250 gram ekmek 1 TL. Afyon’da satılan ekmek, şu anda 70 kuruş olmuştur bu da tünel fırında üretilmekte. Afyon’da 3 yıldır Ambaryolundaki fırınlarda satılan kara fırın ekmeği bugün 1 TL.’ye satılmaktadır. Biz burada kara fırın maliyeti üzerinden zam istedik. Burada bize sunulan maliyet tünel fırın maliyetidir ancak bizim kara fırın işletmecisi olduğumuz unutuluyor.

“İSTEYEN VATANDAŞ MALİYETLERİMİZİ GÖREBİLİR”

Bolvadin’den kara fırında üretilen 300 gr. ekmek şu anda 1 TL., Çay’da 250 gram ekmek 1 TL., Sandıklı’da 250 gram 1 TL., Çeltik’te 250 gram 1 TL., Yunak’ta 250 gram 90 kuruş, yani çevre il ve ilçeleri baz alırsak kara fırın için fiyatlar bu şekilde. Biz de Emirdağ’da ekmeği kara fırında ürettiğimiz için fiyatın 1 TL. olmasını istiyoruz. Bunu da hem listelerle hem faturalarla hem de giderleriyle isteyen vatandaşa gösterebiliriz.

“AMACIMIZ HALKI MAĞDUR ETMEK DEĞİL”

Bizim amacımız burada halkı mağdur etmek değil. Ancak, dediğim gibi biz kara fırıncılar olarak şu anda zarardayız. Ben kendi adıma söyleyeyim; bir buçuk yıldır bu işten zarar etmekteyim. Bu zararın da en kısa sürede giderilmesini istiyoruz. Hesaplamalar, çevre il ve ilçelerde kara fırın ekmeği baz alınarak hesaplanmalı. Fırınlarda ekmek sıkıntısı yoktur üretimlerimiz devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte hukuki haklarımızı arayacağız. Tüm Emirdağ halkına duyurulur…”

Fotoğraflar

  • Güncelleme: 04.01.2017 16:50
  • Okunma: 6435

Yorumlar (8)Yorum Yap

  • kader

    Önceden cok zam vermısler sıze yıllardan berı demek yuzde 500 karla ekmek satıyormusnuz ayse hanım doğru soyluyor allah daha cok versın ama oteller arabalar bankada trılyonlar herkes bu zamı ısteyen lerın arkasında kım oldugunu bılıyor sadece haydı emırdag o kısılerden ekmek almayalım..madem zarar ediyorlar bankalardakı yuklu mıktarlardakı paralar nerden gelmıs o zaman ac gozluluk yapmayın ayıptır beyler...

  • Ayse Okutan

    Esnaf para kazanamıyor öyle mi ? Kısa süre önce Emirdağa gelip trilyonluk mülk sahibi olanlar neyle aldınız onları ?Çıkardığınız ekmek , ekmeğe benzemiyor. Ramazan da pide yaparakl vatandaşa attığınız kazıklara sayın olur mu ?Ben belediyeden bu fırınlar hakkında acilen denetim istiyorum.Hijyenik bir ortamda mı üretim yapılıyor, Çalışan işçilerin rutin kontrolleri var mı?Ekmek dağıtım yaptıkları plastik sandıklar var. Köpek yalasa 50 köpek doyar.Ekmek arabasının kasasının içini bir görün ya ?

  • Hasan Avcı

    Emirdağda ekmeğe zam yapılsın diyenler. Gidin başka şehirlere baklava 12 Tl Emirdağda 22 TL tulumba başka yerde 6 TL Emirdağda 12 TLŞekerpare Başka yerde 59 krş Emirdağda 18 TL.Emirdağ esnafı alıştı kısa zamanda köşeyi dönmeye. Dikkat edin bugüne kadar da hep fırıncıların istediği oldu ve istedikleri zammı aldılar. Birazda vatandaşı düşünsünler. Nereye kaçacak ne yapacak vatandaşlar.

  • Hasan Avci

    Nedense insanlar işine geldiği gibi yorumluyor.Esnafın işi zor diyen arkadaşa sesleniyorum Esnafın işi zor olduğu için mi Emirdağın zenginleri.Emirdağdan başka yere de bakın. Emirdağ bir ilçe. Buyrun Yozgata 250 gr ekmek 75 kuruş.Burda yazın kavun 60 krş iken Emirdağda 2 tl idi. Ben Emirdağda esnafın köylüden kavunu 40 kuruşa alıp tezgahata 2 TL istediğini gördüm.Esnaf şu soruya cevap versin. Neden Emirdağlı işlerini Bolvadinliye yaptırıyor ?

  • Emirdağlı biri

    KeMal arkadaşa sesleniyorum o tüik n açıkladığı enflasyon oranları toplu iğne çivi raptiye gibi ıvıdık zıvıdık şeylerle ölçülüyor gıda gini temel ihtiyaçların oranı geçenlerde biraz daha azaldı bu ölçümler için. Sen kalkmış burda siyaset güdüyorsun . Önemli olan vatandaşın refahıdır. Adam orda açıklamış tablo vermiş oku . ama yok okumazsın okursan cahaletten kurtulcan ya okumazsın. Elektrik su ,yakıtın her türlüsüne zam gelmedi mi. Pahalılık yok mu ülkede. Popülizm en alt tabakaya inmiş.

  • Öz emirdağlı

    Esnafın işi gercekten çok zor. Ekmeğin hasını yiyoruz burda. Adamlara hak vermek lazım. Vatandaş elbise almaz ama boğaza geldi mi 3 e 5 e bakmaz. Fazla zamda istemiyorlar. El vicdan...

  • Mustafa

    Verin kardesim üzmeyin esnafı da halkida biz ne zamlar gördük o.25 krş bize yikmaz firinci 2 tl olsun demiyor uzatmanin ne anlami var ne mantiği (keser döner sap döner gün gelir hesap döner)

  • Kemal

    Sizin yaptığınız hesaba göre üç yılda enflasyon u artmış. Devletin açıkladığı enflasyon oranları ortada. Ülkemizde pahalılık varmış gibi göstererek kaos yaratmaya çalışıyorsunuz.