Gent Belediyesi ‘Tekrar Hayata Dönüş’ Kursları Başlattı

Haberler / Güncel

Gent Belediyesi ‘Tekrar Hayata Dönüş’ Kursları Başlattı

Gent şehri’nde 16 Ekim 2017 tarihinde, ‘tekrar hayata dönüş’ kampanyasının beşincisi düzenlendi. Hastane dışında Belçika'da ani kalp durması durumunda hayatta kalma şansı çok düşük olduğu için kampanya ile kalp masajı yapmayı büyük - küçük herkesin öğrenerek uygulama cesaretini gösterbilmesi amacıyla Gent Şehri’nde çesitli mahallelerde ekim ve kasım ayları boyunca ücretsiz kurslar veriliyor. Bunun yanında spor kulüplerinde ve belediye personeline yönelik de eğitim verilecek.
Gent Belediyesi, Belçika Reanimasyon Merkezi ve Yardım hattı 100/112 kurumları biraraya gelerek ortak bir kampayayla farkındalık yaratmak amacıyla tüm Doğu Flaman Bölgesini içine alan çalışmalar başlattı. Geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla şehir kütüphanesi De Krook’ta da kalp reanimasyon gösterimi yapıldı. Hergün binlerce insanın ziyaret ettiği kütüphanede hayat kurtarıcı masajın yaşama şansını nasıl arttırdığı konusunda bilgi verildi ve masaj teknikleri öğretildi.

Bunun yanında elektrik şok uygulama (AED) cihazlarının kullanılımı hakkında da bilgi verildi. Gent’te 120 adet şok cihazı tren istasyonu, çarşı, kütüphane gibi insanların yoğun bulunduğu ortamlarda kullanıma hazır durumda bulunmakta. Herhangi bir kalp durması anında zaman geçirmeden 100/112 Yardım Hattı’nı bilgilendirerek telefonda verilen komutların hemen hasta üzerinde uygulanması ve reanimasyona geçilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Şehir kütüphanesinde yapılan reanimasyon gösterimine bizzat katılan Sağlık’tan sorumlu Gent Belediye Bşk. Yrd. Resul Tapmaz; “Belçika’da hastane dışında gerçekleşen kalp durma vak'alarında ancak % 5 ila 10 arasında kurtulma şansı bulunabiliyor. Hollanda’da ise bu şans % 23’e kadar yükseliyor. Kalp durma vakaları genelde özel ortamlarda görülüyor. Gent şehrimizin 10 farklı mahallesinde kurslar organize ettik. Amacımız hem bilgiledirme hem de cesaretlendirme. Aslında doğru tekniği bildiğimizde böyle bir vaka sırasında çevrede bulunan herkes ilk müdaheleyi gerçekleştirerek kişinin yaşama şansını artırabilir. Ancak pekçok kişi yanlış bir hareket yapmaktan çekindiği için ilk müdalenin yapılması gecikiyor.” diyerek bilgi verdi.

  • Okunma: 1618

Yorumlar (0)Yorum Yap