Gözün Aydın Emirdağ: Vizesiz Avrupa Seyahati Artık Mümkün

Haberler / Güncel

Gözün Aydın Emirdağ: Vizesiz Avrupa Seyahati Artık Mümkün

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmezken, tamamlanmamış 5 kriterin kaldığını açıkladı.

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararları, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyinin onayının ardından uygulamaya girecek. Sürecin sonunda Türkiye, Ukrayna, Gürcistan ve Kosova vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat ederek bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

– Biyometrik pasaporta ara çözüm

Türkiye’ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Ara formül olarak, Türkiye’nin pasaport sahibinin fotoğrafı ile parmak izi bilgisinin yer alacağı kısa süreli pasaportlar düzenleyebileceği, Ekim 2016 itibariyle de tüm güvenlik özellikleriyle AB standartlarında pasaport çıkarılacağı kaydedildi.

Biyometrik pasaportun yanı sıra haziran sonuna kadar yerine getirilemeyecek diğer bir kriterinin de Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması olacağı ifade edildi.

Karara dair açıklama, AB Komisyonu’nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu’nun, tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.

– Bundan sonraki süreç

AB Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin (üye ülkelerin) onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesinde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulunun onayına sunulacak. Oylamada kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyindeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16 üye ülkenin onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin nüfusunun, oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

– Schengen üyesi ülkeler

Vizelerin kalkması durumunda Türk vatandaşları, haziran sonundan itibaren Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda’nın vize uygulaması sürecek.

– Vize serbestisi süreci

Türkiye, 1999 yılında AB’ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize serbestisine dönük çalışmalar 16 Aralık 2013’te başladı. 20 Ekim 2014’te AB Komisyonu vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç, sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015’te yapılan Türkiye-AB Zirvesi’nde sürecinin hızlandırılmasına ve Türk vatandaşları için 2017 yılında olması öngörülen vize serbestisinin, gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak Ekim 2016’da sağlanması kayda geçirildi.

4 Mart 2016’da AB Komisyonu, vize serbestisi ile ilgili ikinci raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin kriterleri yerine getirmede büyük ilerleme gösterdiği belirtildi.

Vize serbestisi süreci, 18 Mart 2016’da yapılan 2. Türkiye-AB Zirvesi’nde ise öne çekilerek, yeni hedef tarih haziran sonu olarak belirlendi. Bu kararın ardından Türkiye de kriterleri yerine getirmek için hızla yasal düzenlemeleri gerçekleştirdi.

  • Güncelleme: 04.05.2016 17:58
  • Okunma: 5629

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • Ferhat

    Vize kalkmadi vatandasi bos yere Gaza getirmeyin
    AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki karari
    Avrupa parlemontusu ne diyecek bakalim? üye ülkelerin icisleri Bakanliklari ne diyecek?Bugün Almanyanin vizeyi kaldiracagini düsünüyorsaniz yaniliyorsunuz..Davutoglu Cok taviz verdi Avrupaya..Teröristler Avrupa parlemontosunun önünde cadir aciyorlar ayni Avrupa dönüyor benim ülkeme diyorki Terörle mücadele yasasini degistir sana vizeyi kaldiracagim diyor ve Sn. Davutogluda bunlara göz kirpiyor Yanlis.

  • tapmaz

    Paranı ben vereyim gel dön.. bilader. Avrupaya vize kalktı haberş orda yaşamak için değil gezmek içinn :D

  • gıymeti mi galdı

    belçika paris berlin bitik gardaşım imkan olsada keşke memleketime dönebilsem. şimdi herşey türkiyede ne varsa memlekette var. tuvalet temizleyecesen, okulllarda iş yerlerinde temizlik yapacaksan durma goş gel.gel de kendin gör dünya kaç bucak. çok eskiden gelenler parayı bulmuş 2000 sonrası gelenler ha işte şöle böle. sigortalı iş bulsam güvenceli parası düzgün yatan hemen gelmeye hazırım