Haziran Ayı Portresi: Dr. Dilek Erenoğlu Ataizi

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Haziran Ayı Portresi: Dr. Dilek Erenoğlu Ataizi

www.emirdag.gen.tr Haziran Ayı Portresi: Dr.Dilek Erenoğlu Ataizi

Dilek Erenoğlu Ataizi, Emirdağ’da Hacıvahitler ve Bilaller olarak bilinen ailelere mensuptur. Anneanne ve babaannesinden dolayı Karaçay ve dedelerinden dolayı Türkmen kökenlidir.

1967 Konya doğumludur. İlkokul öğrenimini Konya Mümtaz Koru İlkokulu’nda, Ortaokul öğrenimini Konya Meram Ortaokulu’nda, lise öğrenimini Emirdağ Lisesi’nde tamamladı.

1991 yılında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Ataizi, 1991-1996 yılları arasında Afyon Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi’nde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yaptı. 1996 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Yeni Türk Dili Bilim Dalı’nda Asistan olarak göreve başladı. 1997 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı.

2005 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yeni Türk Dili Doktora Programını tamamladı. Halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Yeni Türk Dili Bilim Dalı’nda Dr. Öğr. Üy. unvanı ile görevine devam etmektedir.

Çalışma alanları, Türkiye Türkçesi Grameri, Azerbaycan Türkçesi ve Kaşkay Türkçesidir. En son yaptığı çalışma, bugün İran coğrafyasında yerleşik bulunan ancak pek tanınmayan yarı göçebe bir Türk topluluğu olan Kaşkay Türklerinin Dili üzerinedir. Emirdağ ile ilgili ilk çalışmasını Lisans yıllarında Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun kurduğu Selçuk Üniversitesi Araştırma merkezi adına yapmıştır. Bu araştırma, Emirdağ ağzını ve kültürünü tespit etmek üzere 1989-1990 yıllarında saha araştırması şeklinde yapılmıştır.

Dilek Erenoğlu Ataizi, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ataizi ile evli ve bir çocuk annesidir.

Fotoğraflar

  • Okunma: 7516

Yorumlar (0)Yorum Yap