Hoşgeldiniz Dediler, 300 Bin TL Götürdüler

Köşe Yazıları / Melih Can Kalender

Hoşgeldiniz Dediler, 300 Bin TL Götürdüler

Gurbetçi sezonumuzu kazasız belasız açtık. Emirdağ’daki vatandaşlarımızın yediden yetmiş yediye beklediği eşi, dostu, akrabaları ilçemize ulaştı. Uçak biletlerinin fiyatlarındaki yükselmelerden dolayı birçok Emirdağlı gurbetçi, vatanına karayoluyla geldi. Öncelikle hemşerilerimize hoş geldiniz, diyoruz.

Gurbet yolunda birçok problemin olduğunu ve alınacak önlemleri Avrupa’daki ve Emirdağ’daki basın yakınen takip etti ve gurbetçilerimize bildirdi. Emirdağ’a gurbetten gelen hemşerilerimize hoşgeldiniz dedik; ama bizden önce hoşgeldiniz diyenler artmaya başladı. Değişik tarzda kıyafetler giymiş genç kızlar, genç erkekler üniversite öğrencisiyiz diyerek engelliere yardım topladıklarını dile getiriyorlar. Onlar bizlerden daha fazla tanıyorlar gurbetçilerimizi. Gelirinin engellilere gideceğini dile getiren dergileri satan gençler Emirdağlılardan önce gurbetçilerimize hoş geldiniz dediler. Geçen yıl Emirdağ’ı keşfedip burada yardım dergileri satışı gerçekleştiren birkaç tanıdık yüz yine aramızda bu kez ona yakın arkadaşıyla beraber Emirdağ cadde ve sokaklarında fink atıyorlar.
Yardımsever gurbetçilerimizden kızlar cilveli cilveli bilgileri aktarırken onlardan önce dergi ücreti olan 4 TL’yi sonra da dilerseniz daha fazla yardımda bulunabilirsiniz, gibi cümleleri duyuyorlar. Benim neliklerle parasını kazanmış gurbetçim de dayanamayıp yardım yapıyor.

Engelli kardeşlerimize yardım toplayan gençlerden başka bir de tatil hediyen edenler var! Afyonkarahisar’da bulunan termal otellerde tatil kazanmak çok kolay. Önce size birkaç formalite anket sorusunun ardından “Kaç yaşındasınız?” , “Aylık geliriniz ne kadar?”, “Evli misiniz, eşiniz ne iş yapıyor?” gibi sorularla sizi karşılıyorlar. Ardından anket bittiğinde size bir kart veriyorlar ve sizin bilgileriniz doğrultusunda 2 günlük termal tatil kazandığınızı söylüyorlar. Ertesi gün gelen telefonla tatil köyüne kendi imkanlarınızla gelmeniz doğrultusunda güzel bir akşam yemeği verip sizin tatilinizi başlatıyorlar. Bu tam bir sektör haline gelmiş adına da time-share diyorlar. Gittiğiniz yerde sizi danışmanınız karşılıyor ve cep telefonunuzu kapatmanızı istiyor. Amaç birine danışmanızı engellemek ve orada size termal devremülk satmak. Satın alan biri olduğu zamanda avuçları patlayıncaya kadar alkışlamak. Aman dikkat edin !

Konuyla ilgili Emirdağ Belediyesi yetkilileriyle görüştüm. Belediye ilk önceleri zabıta amirliğine belli bir miktar ücret(günlük 100tl) ödemeleri üzerine izin veriyormuş. Şimdi vatandaşın rahatsız olmasının ardından söz konusu kişileri çalışmalarını istemediklerini dile getirmişler ama ellerinde olan Valilik onayı belediyenin de bir şey yapmasını engelliyor. Bu durumda geriye Emniyet güçlerinden(155) yardım istemek kalıyor.

Kısa bir hesap yapacak olursak engelli yardımları için bir kişi ortalama 250 TL kazansa bu 10 kişi olsa 2500TL para topluyorlar, 10 gün Emirdağ’da kalsalar yaklaşık 25 bin TL Emirdağ’ın cebinden gidiyor. Devremülk olayı günde 1 devremülk satsa günde 20 binTL 10 tane satsalar 250 bin TL eder. Emirdağ’a hiç bir faydası olmayan bu şahısların 10 günde Emirdağ’dan 300 bin TL’ye yakın para götürdüklerini biliyor musunuz? Bu şahısların bu tarz para toplamalarıyla gurbetçileri Emirdağ’da soğuttuklarını biliyor musunuz?

Buradan gurbetçilerimize küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Emirdağ’ımızda da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız var. Her şey güllük gülistanlık değil. Emirdağ’ın da mağduru var, Emirdağ’ın da engellisi var. Bu konuda Emirdağ Kaymakamlığı Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, Emirdağ Engelliler Derneği’ne, Belçika Emirdağlılar Yardımlaşma Derneği (EYAD)’a, Emirdağlılar Vakfı’na, Emirdağ Belediyesi’ne yardımlarda bulunabilirsiniz. Hem resmi evraklarınızı alırsınız, hem de yardımınızın kime gittiğini bilirsiniz.

Hepinize iyi tatiller...

Mehmet Emin Kalender

  • Güncelleme: 24.07.2011 23:20
  • Okunma: 4583

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • muhammed

    helal