İbre Eskişehir'e Kayıyor

Haberler / Medya

İbre Eskişehir'e Kayıyor

Bugünlerde Emirdağ kamuoyunun tek ses ve tek yürek olarak benimsediği en önemli başlık şüphesiz ki Emirdağ’ın, Eskişehir’e bağlanmasıdır. Bu durumdan kimin ne kazancı olacak? Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması halinde birebir etkilenecek olan yerleşim yerlerine katkısı ya da zararı ne olacak? Öncelikle şunu belirtelim ki böyle bir şey gerçekleşirse Eskişehir ve Emirdağ açısından hiçbir zararı olmayacağı gibi doğacak sinerji beraberinde büyük faydalar getirecektir. Zaten Emirdağ Eskişehir'e bağlıymışçasına, düğün ya da pazar alışverişleri, sağlık, konut edinme, gibi hemen hemen bütün işlerini Eskişehir’den karşılamaktadır.

Peki Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması hususunda süreç nasıl işleyecek?
Bilindiği üzere İl İdaresi Kanununa göre il ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi, adlarının değiştirilmesi, bir ilçenin başka bir ile bağlanması sadece kanun ile mümkündür. Yani Emirdağ'ın, Eskişehir’e bağlanmasında ilçe sakinlerinin veya yöneticilerinin bunu istemesi tek başına yeterli değildir. Ancak bir milletvekilinin konuyu TBMM gündemine kanunlaştırmak üzere getirmesi gerekiyor. Tabi ki konunun kamuoyu gündeminde kalması, konuya ilişkin lobi ve kulis faaliyetlerinin yoğun olarak yapılması Emirdağ’da ve Eskişehir’de referandum yapılarak büyük çoğunluğun onayı, konunun meclisten yasalaşarak geçmesine zemin hazırlayan önemli unsurlardır. Özellikle yurt dışında etkin olan milletvekili ve siyasetçilerin de T.B.M.M. nezdinde girişimleri önem arz etmektedir. Ayrıca Emirdağ ve Eskişehir’in ileri gelenlerinin, gazetecilerin konuyu sürekli gündemde tutması, var ise sakınca ve çekincelerin tartışılarak giderilmesi ve fikir ayrılıklarında orta yolda buluşulması için gerekli mülahazaların yapılması gerekmektedir. Yani konu sürekli gündemde tutulup alt yapısı hazırlanırsa, T.B.M.M'de doğru şekilde anlatılıp milletvekilleri ikna edildiğinde Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması için hukuki hiçbir engel kalmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısacası hukuki süreç için gereken T.B.M.M’de gerekli önergenin gündeme alınarak kanunlaşmasıyla mümkün olabilir. Burada asıl önemli olan meclis gündemine taşımadan önce gerekli kamuoyu baskısını oluşturmak ve lobi faaliyetini sıkı tutmak gerekmektedir. 2009 yılında yapmış olduğum bir röportajda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN her ne kadar ; “ Emirdağ’ın gönül bağıyla Eskişehir’e bağlı olduğunu, Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması konusunda özel bir çabaya gerek olmadığını ve konuyla ilgili herhangi bir yetkisinin bulunmadığını” belirtmiş ise de Emirdağ’ın geleceği, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin arttırılabilmesi açısından gönül bağı ile bağlı olduğu Eskişehir’e resmen bağlanması büyük bir sinerjiyi de beraberinde getirecektir.

  • Güncelleme: 11.04.2015 18:55
  • Okunma: 5258

Yorumlar (10)Yorum Yap

  • timucin

    cok guzel bir yazi, belli ki uzerinde ciddiyetle calisilmis.
    tebrik ediyorum volkan bey.
    sadece bir noktada sozum var ,
    oda yazdiginiz su cumle ;
    "Emirdaginin eskisehire baglanmasinda, ilce sakinlerinin veya yoneticilerinin bunu istemesi tek basina yeterli deyildir."
    ........
    yukaridaki cumleye itirazim var .
    benim sahsi fikrim ; ilce sakinlerinin bunu istemesi tek basina YETERLIDIR.....bu istegin ve iradenin onunde hic bir guc duramaz, duramayacaktir.......

  • beylerden

    Volkan Bey tebrikler güzel bir yazı..
    Sebeblere müracaat etmek gerekir, zor diyenlere ise, önemli olan zoru başarmak..

  • Hulusi EMEKSIZ

    babasini arayan yetim gibi,deryada alabora olmus guvenli liman arayan tekne gibi bizi sahiplenecek yer aramak...Afyon olmadi Eskisehir"e baglanalim turunde muptezel laflar.Bize yakisan bizim kendi degerimizi ortaya koymaktir.Yillardir hep konustuk hep konustuk ve bir arpa boyu yol katedemedik "EMIRDAG"adiyla kurulan derneklerimizin geri donusumleri de ortada,kocaman bir sifir.Yeniden yapilanmis buyuk resmi dusunenlerin bir araya geldigi bir harekete ihtiyacimiz var ivedilikle.

  • Kaptan

    YANI EMIRDAGLILAR SIMDIYE KADAR KALKINAMADILARDA UMUDLARINI ESKISEHIRDEMI BEKLIYORLAR ?
    EMIRDAGLILAR ESKISEHIRE BAGLANSALAR ANKARAYA BAGLANSALAR ? YINEDE BÖYLE GIDERSE KALKINAMAZLAR ?
    ( SÜNKÜ EMIRDAGINDA BIRLIK BERABERLIK YOK )
    EMIRDAGIN COK IMKANLARI VARKEN YA DEGERLENDIREMIYORLAR YADA BILMIYORLAR YADA YAPAMIYORLAR ? EMIRDAGINI BESLEYEN SENEDE ÜC AY YÜRDISINDAKILER VE BU AVROLAR NERELERE KAYBOLUYOR ?

  • kadir kocabaş

    Yıllardır süregelen bir istektir bu Emirdağım için lakin beyhude olmaktan öteye gidememiştir.Elindeki askeri kışlaya,ağır ceza mahkemesine sahip olamayan güzel memleketim neler peşine düşmüş kandırmayalım kendimizi :)

  • halil svk

    Ne kadar gereksiz bir olay gündemde. Çifteler Eskişehir e bağlı gidin halini görün. Laf kalabalığı yapmak için gündem yaratmayı. Zaten yanlış seçimlerden dolayi suan Emirdağ 5 yıl geriye mahkum.

  • izzet saglam

    Olmazsa Emirdagimiz vilayet olsun. Biz bize yeteriz.

  • ugur ates

    Evet kanuni olarak uzun bir sure ama gerceklesebilir zaten nufus cuzdanlari disinda bir baglantimiz yok Afyon'la.

  • timucin

    gun gectikce konunun hayati onemi anlasiliyor.daha da anlasacaktir.
    emirdag kaybedeceklerini bu meselenin cozulmemesinden dolayi kaybetmistir.
    dahada kaybedecek bir seyi yoktur.
    eskisehirin bunu isteyip istememesi onemli deyildir.onemli olan emirdag halkinin isteyip istememesidir ve halk isterse ,onundeki hic bir engel buna mani olamayacaktir

  • Ali KASAL

    Çok doğru tespit. Kesinlikle katılıyorum. Afyon kapıları kapatmış durumda.
    Eskişehir'de CHP ve MHP'nin 3. sıra milletvekili adayları Emirdağlı iken Afyonda bu partilerin adayları 5. sıraya konulmuş durumda. Afyon'un Emirdağ'a verdiği değer bu kadar işte. Hala Afyon türküsü çığıranlara duyrulur...