Küçük Esnaf Konuşuyor, Emirdag.gen.tr Dinliyor!

Yazı Dizileri / Küçük Esnaf Konuşuyor

Küçük Esnaf Konuşuyor, Emirdag.gen.tr Dinliyor!

Emirdağ'ın Yaşam Platformu www.emirdag.gen.tr yepyeni bir yazı dizisini ziyaretçilerine sunuyor. "Küçük Esnaf Konuşuyor, Emirdag.gen.tr Dinliyor" yazı dizinde Emirdağ'da bulunan küçük esnafların sorunları, istekleri ve dile getirmek istediklerini ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Emirdağ Yeni Kacerli Mahallesi'nde 22 yıldır bakkallık yapan Hasan Hüseyin Taşarcan yazı dizimizin ilk konuğu... Emirdağ Yeni Kacerli Mahallesi'nde 22 yıldır bakkallık mesleğiyle uğraşan H. Hüseyin Taşarcan(47) küçük esnafın en büyük sıkıntısının küresel sermaye olduğunu söylüyor. Taşercan "Küresel sermayenin artmasıyla birlikte Emirdağ'a da gelen küresel sermayenin kolları satışlarımızı inanılmaz ölçüde azalttı. Dükkanımda bulunan ürünlerin %70'ini satamaz hale geldim.

Dünyada para yerine kullanılan kredi kartlarına bir çözüm gelmesi lazım. Adam bir ekmek için bile kredi kartını uzatır hale geldi. Yetkililer 10 TL'nin altındaki harcamalara kredi kartını kullanmama talimatı getirse çok iyi olur. Diyeceksiniz ki siz de kredi kartı pos cihazı alın. Onun masraflarını karşılayamayacağımı bildiğimden dolayı alamıyorum.

Bakkallar acil ihtiyaç anında insanların girdiği yerler haline geldi. Kenar mahallelerde ekmek, sigara, kola gibi malzemeler ve çocukların bisküvilerine hizmet eden dükkanlar olduk. Spot malların büyük mağazalara girmesi bizi büyük oranda etkiliyor. Küresel sermayeyle başa çıkılmaz.

Başbakan birleşin, siz de marketler açın diyor. Ben Emirdağ'da 10 arkadaşımla birleşsem en fazla vereceğimiz 5 binTL . On kişiyle bu 50 bin TL yapar. Bu parayla ben nasıl market açabilirim?"

22 yıllık işletme sahibi H. Hüseyin Taşarcan'a küçük esnafın sosyal haklarıyla ilgili sorduğumuz soruya ilginç cevaplar veriyor. Taşarcan: "Bağkur'umuzu yatıramıyoruz. Bizim ne kadar az gelir elde ettiğimizi gelip görsün yetkililer. 200 TL'lik satıştan ortalama 20 TL gelir elde edebiliyoruz. Yeşil karta başvuruyoruz. Bakkalın var diyorar. Gidip araştırsınlar; yeşil kartı olup da tarla, traktör ve hayvan sahiplerinin kimler olduğunu...

Sorunlarımızı yetkililere iletiyoruz; ama nafile. Bunu Emirdağlılar Gecesi'ne benzetiyorum. Türkiye'nin muhtelif yerlerinde hemşerilerimizin eğlenceler yapıp sonradan sorunlara hiçbir çözümün gelmemesine benziyor. Bizler artık tıkandık kaldık. Bu gidiş böyle devam eder. Direnen direnir; direnemeyen kapatır gider."

www.emirdag.gen.tr "Küçük Esnaf Konuşuyor, Emirdag.gen.tr Dinliyor"un ilk konuğu Taşarcan sözlerini "Ben büyük marketlere kabahat bulmuyorum. Bunda vatandaşın karı var. Bir ürünü en ucuz kim satıyorsa oradan alarak kendi menfaatine faydalı oluyor." cümleleriyle tamamlıyor.

  • Güncelleme: 30.05.2010 23:51
  • Okunma: 6798

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • bayram kök

    hasan bey dayın varsa her şey var dayın yokmu hiç bir şey yok.sivrisinek çok olduğu sürece bu millet iflah olmaz.