Nisan Ayı Portresi: Mehmet Kahya

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Nisan Ayı Portresi: Mehmet Kahya

www.emirdag.gen.tr Nisan Ayı Portresi Mehmet Kahya.

1950 yılında AFYON / Emirdağ’da doğdu. 1969 yılında Eyüp Lisesini bitirdikten sonra 1976 yılında İİTİA (Marmara Üniversitesi) Beyazıt İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu “İşletme Bölümü”nden mezun oldu. Daha sonra aynı yıl Dövizsiz Özel Öğrenci olarak Belçika’ya gitti. Öncelikle yabancı dil bilgisini geliştirmek ve bu konuda uzmanlaşmak için “Fransız Kültür Bakanlığı”nca tanınan, “Belçika Krallığı, Milli Eğitim Bakanlığı” tarafından onanmış “L’Institut De Formation De Cadre Pour Le Développement” IFCAD “Gelişme İçin Kadro Oluşturma Enstitüsü, Modern Diller Fransızca Bölümü”nden pratik ve teorik aşamalardan geçtikten sonra üstün başarı ile iki diploma aldı.

Ticaret Bakanlığı, Sigorta Murakabe Kurulu’nca “Kurul Uzman Yardımcılığına” adı geçen Kurul tarafından 10–11.06.1980 tarihinde yapılan Uzman Yardımcılığı Yarışma Sınavında başarı göstererek 01.08.1980 tarihinde atandı ve çalışma hayatına başladı. Kurulun da Onayı ile 1981–1983 öğrenim döneminde “Türk Sigorta Enstitüsü”ne iki yıl devam ederek “Kaza Dalı”ndan başarı ile “Sigorta Sertifikası” aldı. O tarihte yürürlükte olan Murakabe Kurulu Tüzüğü’nde, Uzmanlığa atanacakların Uzman Yardımcısı olarak anılan Kurul’da en az 5 yıl süre ve başarı ile görev yapmış olmaları şartı yanı sıra, Teknik Personelin Kalitatif Terfilerinde Kendi Sahalarında “Tez Niteliğinde bir Çalışma yapma teamülüne uygun olarak “Tez” hazırlamaları öngörüldüğünden, 1985 yılında detaylı bir araştırma ve inceleme yaptı ve hazırladığı “Taşıyıcının Mali Sorumluluğu ve CMR Sigortaları” konulu “Tez” ile “Kurul Uzmanlığı Yeterliliği”ni alarak aynı yıl “Kurul Uzmanlığı”na atandı.

1987–1988 yılları arasında Fransa’nın İstanbul Baş Konsolosluğu, Fransızca Eğitim Enstitüsü Yüksek Seviyeli Fransızca Kurslarına yaklaşık 750 saat devam ederek başarı ile “Sertifika” aldı. 1988 yılında Devlet tarafından geçici görevle gönderildiği Belçika’da “Zorunlu Sigortalar” konusunda 6 ay inceleme ve araştırmalarda bulundu. Bu arada, yine aynı yıl Belçika’da yukarıda adı geçen “Gelişme İçin Kadro Oluşturma Enstitüsü”ne iki ay devam ederek “Fransızca “Approfondi” yaptı. Devlet tarafından gönderildiği adı geçen ülkede Zorunlu Sigortalar konusunda araştırma ve incelemelerde bulundu ve Yurda döndükten sonra sigorta sektörü ve sektör dışında çeşitli dergi ve mecmualarda halen yürürlükte bulunan Zorunlu Sigortaların Türkiye'de Uygulanması Gerektiği yolunda görüş ve öneriler içeren sektör içinde ve dışında bazı makaleleri yayımlandı.
Ayrıca, yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeleri ve ihtiyaç hâsıl olduğu ölçüde zarar görenlerin taleplerini karşılayacak şekilde yeterli bir finansal bünyeye sahip olmaları istenen ve sigortacılık faaliyetlerinden elde ettikleri fonları yatırımların finansmanında kullanarak ekonomiye katkıda bulunmalarının temini amacıyla Devlet Denetimine tabi tutulan sigorta şirketlerinin denetimlerinin nasıl ve ne şekilde yapıldığının pratik uygulamalarını içeren “Sigorta ve Reasürans Şirketlerinde Finansal Analiz” adlı bir kitap yazdı.

Bunun yanı sıra, uluslararası karayolu taşımacılığı yapan taşıyıcıların ve/veya taşıyıcı firmaların taşıdıkları yükle (mal) ilgili olarak CMR Konvansiyonu’ndan kaynaklanan sorumluluklarını güvence altına alan CMR Sigortalarının teknik ve hukuki bakımdan incelenmesi konusundaki “Taşıyıcının Mali Sorumluluğu ve CMR Sigortaları” adlı çalışması Bilim Kurulu’ndan geçerek Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı tarafından, diğer taraftan, sigortacılıkta fiyatlandırmaya ilişkin konuların irdelendiği “Maliyet Açısından Sigorta Hizmetinin Fiyatlandırılması” adlı Çalışması Beta Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Nihayet, “Sigortacılık” isimli kitabın T.C. Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığı’nca da Onay verilen “Sigortacılık Faaliyetinin Denetimi” başlıklı bölümünü yazan ve 4. baskısı yapılan adı geçen Kitabın tüm bölüm metinlerini gözden geçirip teknik ve hukuki saptamalarda bulunarak bir nebze olsun katkı sağlayan Mehmet KÂHYA; T.C. Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Denetleme Kurulu’ndan, Sigorta Denetleme Uzmanı olarak 15.04.2015 tarihi itibariyle emekli olacaktır.

Fotoğraflar

  • Okunma: 7640

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • ÖMER KOÇAK

    MEHMET BEY, UZUN ZAMANDIR GÖRÜŞEMİYORUZ. ALLAH SAĞLIK VERSİN

  • bayram erdem

    ben gönül yengeyin abisiyim yıllardır görüşmüyoruz.başarını kutlarım. sağlıklı emeklilikler ben izmirdeyim.telefonumu veriyorum ara konuşalım.0534 8782786

  • ceylan bas

    Slm , karacalar koyunden olup ufaktan disarda okuyup ve su an emekli olan Mehmet abimin portresini yayinladiginiz icin tskler.