Osmangazili Akademisyenler Emirdağ Projesi için Belçika'ya Gitti

Haberler / Kültür Sanat

Osmangazili Akademisyenler Emirdağ Projesi için Belçika'ya Gitti

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) tarafından başlatılan “Emirdağ Göç Araştırma Projesi” için bir grup akademisyen Belçika'ya gitti. ESOGÜ öğretim üyeleri, proje kapsamında Eskişehir'de bulunan Emirdağlı gurbetçiler ile bir dizi mülakat ve anket çalışmasını geçtiğimiz aylarda başlatmışlardı. “Yerel Gelişme Bağlamında Emirdağ ilçesinin Kültürel - Sosyolojik Değişim Süreçleri Sosyo - Ekonomik Gelişim Düzeyi Değişimlerinin Tespiti ve Göç İlişkisi (1950-2014)” başlığı altında hazırlanan Emirdağ Araştırması Projesi üzerine çalışan akademisyenler önce Gent’e, ardından Brüksel’e giderek Emirdağlılardan destek istedi.

Brüksel’deki temaslarında Federal Milletvekili ve Brüksel Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ı ziyaret eden ekip adına konuşan Doç Dr. Zeki Kartal “Türkiye'de başlattığımız ve büyük ölçüde ilk ayağını başarı ile tamamladığımız Emirdağ Projesi’nin Belçika ayağı için temaslarda bulunmak üzere buradayız. Bu proje için Türkiye’de 69 köy tarandı. Şimdi aynı tarama ve anket çalışmalarımızı Belçika'da yapacağız. Bir anket ekibi oluşturmak istiyoruz. Bunu Gent kentinde nasıl yapacağımızı konuştuk. Şimdi Brüksel için benzeri bir grup oluşturmamız gerekiyor” dedi. Kartal projenin detayları hakkında Emir Kır'ı bilgilendirdi.

Her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyen Başkan Emir Kır, “Emirdağ'ı çok seviyoruz. Orası bizim atalarımızın, dedelerimizin toprakları. Müthiş bir aidiyet duygusu var. Her yıl artan ziyaretler sürüyor. Bu ziyaretleri ekonomik ve turistik manada değerlendirmek mümkün. Artık bizden para istenen dönemler geride kaldı. Şimdi birlikte Emirdağ için ne yapabilirizi konuşuyoruz. Buralarda bizim Emirdağ'ı ve Türkiye'yi kurtarmak gibi bir derdimiz de var! Burada Emirdağlı olmak bir farklılık. Emirdağ bir sahil kasabası değil. Ama bir turizm merkezi niteliği taşıyor. Sizin ‘ecdat turizmi', bizim ise ‘sosyal hac’ dediğimiz bir kavram söz konusu” diyerek, projeye açık destek verdi.

Heyet, Kır’a ziyaretin ardından çalışmalarına devam etmek üzere Emirdağlıların sıkça yaşadığı mahallelerine doğru yola çıktı. Emirdağlı iş adamı Mahmut Korkmaz tarafından karşılanan heyette Doç. Dr. Zeki Kartal, Prof. Dr. Özcan Dağdemir, Yardımcı Doç .Dr. Rukiye Tınas ile Yardımcı Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz yer alıyor.

Haber/Resim: Beltürk

  • Güncelleme: 16.11.2016 06:35
  • Okunma: 8158

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • Ayse Okutan

    Uyanın arkadaşlar Emirdağ artık bir KÖY anladınız mı ?Sahipsiz bir köy. Kİm bu arkadaşlarda Emirdağ adına proje yapıyorlar ? Biz kabul etmiyoruz.Emirdağı uzaktan sevenleri (aslında sevmeyip kaçanları )Adan Eskişehire kaçıyor çok büyük bir iş başarmışçasına sonra da dönüp ordan ahkam kesip Emirdağı kurtarmaya çalışıyor.Herkes kafasına göre takılıyo ama bunun adı Emirdağ oluyor.

  • Ahmet Ak

    Neymiş bu projenin adı? Nerdeymiş bugüne kadar bu insanlar?Daha öncede Emirdağa iz bırakan 600 Emirdağlı diye Emirdağa zırnık faydası olamayan insanların resimlerinikitap olarak bastılar. Hani nerde bu arkadaşlarının bıraktıkları izler.?Bayramdan bayrama Emirdağa mezar ziyaretin gelen arkadaşlar, Emirdağı sadece güveç ve yumurtalı pide olarak görenler kafanıza göre birşeyler yapıyorsunuz ama Emirdağa bir faydanız yok. Kusura bakmayın.

  • Hasan Avcı

    Herkes bir yerlerde Emirdağ adına kafasına göre birşeyler yapıp ancak kendi reklamlarını yapıyorlar..Emirdağdan Eskişehire kaçmayı, ordanda Emirdağım diye şiir yazmayı, güveci özlemeyi maharet sayanlar gelinde Emirdağın halini görün ne halde. Zırnık kadar Emirdağa bir faydanız yok ancak şu dernek başkanı bu dernek başkanı olup kendi hobinizi tatmin ediyorsunuz.Gelin Emirdağa Emirdağlı size kendilerini temsil etme hakkını veriyorlar mı ?