Suvermez Köyü Kitabı Tanıtıldı

Haberler / Kültür Sanat

Suvermez Köyü Kitabı Tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığı emekli başmüfettişlerinden, aynı zamanda Başkan Kargın'ın da öğretmeni olan eğitimci Şükrü Türkmen'in Suvermez Köyü ve Suvermez Köyü'nün geçmişi, soyağacı ile ilgili kaleme aldığı, köyün isminden de adını alan ' Suvermez Köyü ' kitabının tanıtım programına katıldı. Suvermez Gönül Bahçesi'nde düzenlenen tanıtım programına Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın'ın yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi Emirdağ İlçe Başkanı Ceylan Morca, Suvermez Köyü Muhtarı Mehmet Akın, Alevi-Bektaşi Türk Şair ve Halk ozanı Aşık Yoksul Derviş - Şemsettin Kubat, Avukat Ahmet Şahbaz, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Çivrilli, programı koordine eden Burhanettin Korkmazer, Sanatçı Mustafa Ertorun, kitabın basımında emeği geçen Emirdağ Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Edeer ve Şükrü Sağlam, Nejdet Özkan, İsmail Altıntaş gibi önemli isimler; ayrıca Şükrü Türkmen'in öğrencileri ve çok sayıda Suvermez'li katıldı.

Şükrü Türkmen kaleme aldığı Suvermez Köyü kitabının tanıtım programında yaptığı konuşmada öncelikle kitabıyla ilgili bilgiler verdi ardından Emirdağ Belediye Başkanı'na dönerek 'Sevgili öğrencim ve Belediye Başkanımız Uğur Serdar Kargın'dan tek isteğim Suvermez Köyü'ne sahip çıkmasıdır. Suvermez Köyü benim size emanetimdir' dedi. Konuşmasının ardından, toplantıyı koordine eden Muhtar Mehmet Akın ile Burhanettin Korkmazer’in şahsında tüm Suvermez Köylüleri’ne; Yapılan etkinliğe katılan Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın’a, Yoksul Derviş’e, Sanatçı Mustafa Ertorun’a, Metin Edeer’e, Şükrü Sağlam’a, Nejdet Özkan’a, İsmail Altıntaş'a; katılımlarıyla kendisini duygulandıran öğrencileri Recep Tuncer Sarı, Musa Özkan, Suzi Çetin ve daha nice gönül dostlarına teşekkür ederek 'iyi ki varsınız' dedi.

Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın ise konuşmasında öğrencilik zamanında Şükrü Türkmen'in kendisini sınıf başkanı seçtiğini, şimdi de halk tarafından Belediye Başkanlığına layık görüldüğünü belirterek; emeklerinden dolayı Şükrü Türkmen'e teşekkür etti. Şükrü Türkmen'in kaleme aldığı kitap ile ilgili açıklama yapan Başkan Kargın, hocasını tebrik ederek; Emirdağ'ın geçmişi ve soyağacının araştırılarak kaleme alınması için elinden geleni yapacağının sözünü de verdi. Başkan Kargın, hocasının ve tüm Suvermezlilerin bayramını kutlamayı da unutmadı.

Suvermez Köyü kitabının tanıtım programı; Suvermez Köyü kitabının yazarı Şükrü Türkmen, Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın ve kitapta emeği geçen kişilerin konuşmasının ardından Mustafa Ertorun’un seslendirdiği Emirdağ ve Suvermez türküleriyle devam etti. Suvermez Köyü kitabının basılmasında emeği geçen Suvermez Köyü Muhtarı Mehmet Akın, Emirdağ Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Edeer ve programı koordine eden Burhanettin Korkmazer'e Belediye Başkanı Kargın ve Şükrü Türkmen tarafından plaketleri verildi. Emirdağ Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Edeer'in teşekkür plaketini ise Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın takdim etti. Halk Ozanı Aşık Yoksul Derviş - Şemsettin Kubat'ta aşk, sevgi, destan, deyiş, kardeşlik, dostluk, vatan sevgisi ve ilahi duygularla yazdığı eserlerini seslendirdi. Eğlence havasında Emirdağ müzikleriyle devam eden kitap tanıtım programı Şükrü Türkmen'in kitaplarını imzalamasıyla devam etti.

Şükrü TÜRKMEN'in, ‘Suvermez diyorlar, o benim yurdum/Ne adı duyuldu ne ben duyurdum/Hasretine yandım hayaller kurdum/Ah edip sızlamak neyime benim/Kazın mezarımı köyüme benim’ diye başlayan ‘Vasiyetimdir’ şiiriyle giriş yaptığı kitabında; ‘Fırtınalarla boğuştuğumuzun kimse farkına varmasa da gemiyi limana getirdik.’ ön sözü yer alıyor ve kitap ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman KÖKSAL’ın, Özcan Türkmen, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Ziya ÖZGÜR’ün, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Şemsettin EDEER ile Burhanettin KORKMAZER’in sunuş yazıları ile devam ediyor.

Şükrü Türkmen Suvermez Köyü ile ilgili sürdürdüğü bu çalışma da, daha önce mensubu olduğu “Çavuşzadeler” üzerine bir sülale tarihi çıkararak , sadece tarihî kronolojiye yakasını kaptırmış yalın ve kuru bir “köy tarihi” değil; köyde yurt tutup tavattun edegelen “Muslucalu Aşairi” mensubu yağız Türkmenlerin her birinin ismi, aile elkabı, şeceresi, hatta bulunabildiği ölçüde fotoğrafları yer alıyor. Köydeki otuz beş sülale ve sülalelerin gelişim süreci ve birbiriyle ilişkileri işleniyor kitapta. Değişik cephelerdeki on dört şehidimizin künye kaydı, Sülaleler işlenirken kendi sülalesiyle ilgili olarak kişilerin yazı yazması ve kaybolmaya yüz tutan ağıtların ilgilisi altına yazılmış olması kitaba ayrı bir renk katıyor. Suvermez türkülerinin ardından Haziran 2015 itibarıyla rahmetli olanlardan ulaşılabilen 482 kişinin fotoğrafı ‘Rahmetle Andıklarımız’ bölümüyle kitap sonuna ekleniyor. 1950 yılından bu yana köy muhtarlarının kayıtlarına ulaşılmış. Kitapta Emirdağ’da yetişen ilk müftünün, ilk Profesörün, ilk öğretmenin, ilk Avrupa şampiyonu milli sporcunun, ilk kaptanın, ilk hâkimin Suvermezli olduğu belirtiliyor.

Fotoğraflar

  • Okunma: 8257

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • Levent Aytek

    Öncelikle Şükrü TÜRKMEN hocama, kitabın yazılış aşamasında ve tanıtım süreci içerisinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum... İyi ki varsınız...

  • Ferhat

    Bir suvermezli olarak emegi gecen butun köylülerime ve bu konuyu Kitap'a döken sevgili Sukru abime sonsuz saygılar ve basarılarının devamını diliyorum