Yaldızkaya'dan Emirdağ Kültürüne İki Yeni Eser

Haberler / Kültür Sanat

Yaldızkaya'dan Emirdağ Kültürüne İki Yeni Eser

Emirdağ kültürü iki yeni esere daha kavuşuyor. Araştırmacı-yazar Ömer Faruk Yaldızkaya tarafından oluşturulan eserler önümüzdeki günlerde dağıtılmaya başlanacağı bildirildi.

www.emirdag.gen.tr tarafından edinilen bilgiye göre; Emirdağ Yöresi Türkmen Ağıtları isimli ağıt kitabı, Emirdağ Belediyesi Kültür Yayını No:5 olarak yayım hayatına ikinci kez merhaba diyecek. 415 sayfalık bu eserin ilk baskısı 1992 yılında yayınlandı. Birçok akademisyen tarafından yayınlanan kitaplarda dipnot ve kaynak gösterildi. İsviçre'de Almanca yayınlanan Demos adlı dergi ile Atatürk Kültür Merkezi tarafından çıkarılan Bilge Dergisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan Atayurt'tan Anayurda Türk Dünyası adlı dergilerde tanıtım yazıları yayınlandı. Merhum gazeteci Savaş Ay tarafından Sabah Gazetesi'nde köşe yazısı yazıldı. Orta Asya, Balkanlar, Avrupa ve ABD'nin seçkin üniversitelerinde yerini aldı.

Emirdağ Belediyesi Kültür Yayını olarak bastırılan eserin takdim yazısını Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın'ın yazdığı kitapta,Türk Halk Edebiyatının duayen hocalarından Prof.Dr. Saim Sakaoğlu tarafından sunuş yazısı yer aldı. Kitapta; kimi ağıtlar otantik haliyle, kimileri ise değişik sanatçılar tarafından havalandırılmış haliyle yer aldı. Atatürk'e Ağıt ve Kore Ağıdı Ömer Faruk Yaldızkaya'nın kendisi tarafından havalandırıldı ve notaya alınması sağlandı.

Emirdağ'da Lakaplar kitabı ise, Türk Halk Bilimi ve Türk Dili alanında yayınlanmış ilk lakap kitabı olma özelliğini taşıyor. Emirdağ'da yer alan sülale isimlerinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı eser, yazarın kendisi tarafından finanse ediliyor. Yaldızkaya'nın önem verdiği bu eser de Emirdağ tarihindeki lakaplara önemli bir iz bırakacak...

  • Okunma: 3664

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • alp kılıç

    DR.ÖMER FARUK YALDIZKAYA .araştırmacı yazar ve bilim insanı olarak TÜRKMEN KÜLTÜRÜNE EMİRDAĞ KÜLTÜRÜNE sayısız eserler kazandırmıştır Mesela TRT 'de devamlı söylenen türkülerini (corabını ördüğüm oğlan )zevkle dinleniyor çok istek alıyor kitabları hem ülkemizde hemde ABD,ve avrupada TÜRKİ CUMHURİYETLERİNDE üniversitelerinde ders olarak okutuluyor yeni eserleride zevkle okunur tükenmeden almak kütübanemizdede ansiklopedi gibi değerlendirmek gerek .

  • Emel KUBAT

    Abimm yolun her daim açık olsun.

  • Veli Keskin

    Ömerciğim üretkenliğinin devamı dileğiyle candan kutluyorum seni.